2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovákiának néhány évtized múlva szubtrópusi időjárása lesz

A régi idők téli időjárásának egy időre búcsút inthetünk. Európában és Szlovákiában is évek óta dőlnek meg a melegrekordok. Mivel nem az időjárás kilengéseiről van szó, hanem egy jól megfigyelhető trendről, ezért a legvalószínűbb oka az időjárásváltozásnak a globális felmelegedés.

A mai jelenség, bár a hőmérséklet-emelkedés az oka, valójában az egyensúly hiánya miatt okoz problémát. A felbolydult klíma egy sor váratlan, kiszámíthatatlan és nem szokványos időjárási jelenséget okoz. A megszokott lüktetése rendszertelenné válik, egyre nagyobbak a hőmérséklet-kilengése. A meteorológusok szerint az Északi-sark hűtőszekrénye nyitva maradt, és hideg levegő áramlik belőle. Egy ideig.

Ezért havazott a Szaharában, ami az elmúlt negyven évben csak háromszor történt meg  – a mostanival együtt.

Szlovákiában az olaszországi mediterrán égövre jellemző időjárást élhetünk meg – csapadékos, esős, borult.

Január 6-án az Érsekújvári járásbeli Fűrön (Rúbaň) megjelentek a hóvirágok. A minap a hőmérséklet sok helyen 15 fokig emelkedett, a gazdák pedig már az idei termésért aggódnak.

Az évszakok közti határvonalak egyre homályosabbak, januárban lehetnek 10 fokos melegek, hogy aztán márciusban, áprilisban mínusz tíz fokos fagyoktól féltsék a termést a gazdák. Tavaly áprilisban a csicsói Alma Kft. ültetvényén vízszintes áramú légkeverő gépekkel, úgynevezett szélgépekkel védekeztek a fagy ellen. Ezek 10-12 méter magas, lefelé döntött lapátokkal ellátott berendezések, melyek a levegőt keverve 3-4,5 fokkal képesek emelni a hőmérsékletet. Sokszor azonban ez is kevés.

A hétköznapi emberek egy része nem veszi komolyan ezeket a változásokat. Régen is előfordultak extrém meleg vagy extrém hideg telek, nyarak. Ez igaz, azonban itt az előfordulások gyakorisága a mérvadó. Mesík szerint, ha egyik napról másikra jönne hirtelen változás, az embereknek feltűnne, de mivel emberi léptékben lassú trendről van szó, ezért az emberek a lassan felforró vízben lévő béka jelenségét élik át.

„Az emberiség lassan megfő, az emberi emlékezet rövid, hogy milyen időjárás volt 10-15 éve, az emberek nem emlékeznek.”

A szakértő szerint az extrém időjárási történések egyre gyakoribbá válnak a világban. Például Kaliforniában, ahol néhány hete még a történelem egyik legnagyobb bozóttüze pusztított, most sárlavinák pusztítanak a hirtelen lehulló eső miatt. A kaliforniai erdőtüzek pedig hat év szélsőségesen meleg időjárása miatt alakultak ki.

„Ma nem múlik hét, hogy a világban ne történne valamilyen extrém klímajelenség.”

Miközben Amerika keleti partvidékét extrém hideg időjárás pusztította, addig Csehországban és Magyarországon több melegrekord is megdőlt.

Mesík szerint Szlovákia még a mérsékelt éghajlati övhöz tartozik, de időjárása egyre inkább a mediterrán, szubtropikus égövihez kezd hasonlítani, és a fiatal generáció meg fogja élni, hogy a Kárpát-medence végül a szubtropikus övhöz sorolódik be a meleg időjárás miatt.

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: korkep.sk
Vissza
Hírfolyam