2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Túlélőkészlet: a klímaváltozás lehetséges forgatókönyve

Az éghajlatváltozás „túlélésének” esélyeit országonként latolgató listát böngészve Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk. Két évvel ezelőtt a Notre Dame-i Egyetem megjelentetett egy indexet, amely feltárja, hogy nagy valószínűséggel mely országokat érintenek a leginkább az éghajlatváltozás következményei.

A Notre Dame Global Adaptation Initiative (ND-GAIN) nem először teszi közzé előrejelzéseit. Nemrégiben publikált anyaguk ismét méltán került az érdeklődés középpontjába, lévén a mostani következtetések nem kevésbé relevánsak, mint a két évvel ezelőttiek.

Az átfogó tanulmány az egyes országok sebezhetőségét, valamint alkalmazkodásra való hajlandóságát és esélyét indexeli.

Ennek része az adott ország infrastruktúrájának, élelmiszer-ellátásának, technológiai képességeinek állapota is. Az Eco Experts által közzétett térképek önmagukért beszélnek.

Fotó: University of Notre Dame/Eco Experts

Íme az öt első és az öt utolsó ország, amelyeket a legkevésbé, illetve a leginkább veszélyeztet a klímaváltozás.

A legkevésbé érintett országok

  • Dánia
  • Új-Zéland 
  • Norvégia 
  • Szingapúr 
  • Egyesült Királyság

A legveszélyeztettebbek

  • Közép-afrikai Köztársaság 
  • Csád 
  • Eritrea 
  • Burundi
  • Szudán

Magyarország a listán a 38. helyen áll, a teljes lista itt tekinthető meg. Érdekességként említhetjük, hogy az Egyesült Államok a 11. helyen áll, Ausztrália pedig a 13., Kína a 48., India pedig a 119. Afrika nagy része is a lista végén szerepel.

Az éghajlatváltozás egyik legigazságtalanabb része az, hogy azok az országok, amelyek a legnagyobb szennyezők, gyakran azok közé tartoznak, amelyeket a legkevésbé érinti a klímaváltozás. Ennek megoldására született a párizsi egyezmény, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez történő alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik 2020-tól. A megállapodásban minden ország maga határozza meg saját hozzájárulást annak érdekében, hogy enyhítse a globális felmelegedést.

A klímaváltozás következményei ugyanis minden országot érinteni fognak.

Például Amerikát is érinti majd az évszázad második felében a klímaváltozással összefüggő menekültválság, a példátlan természeti katasztrófák sora és a gazdasági recesszió, de Afrikához, Indiához, a Közel-Kelethez és Dél-Amerikához képest ez csupán elenyészőnek tűnik.

India is ott van a legveszélyeztetettebb országok között Fotó: Pixabay
Neked ajánljuk
Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Eltűnhet a természet furcsán aranyos állata, a kacsacsőrű emlős (videókkal) Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam