2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

WWF: Élő Bolygó Jelentés

A WWF 2016-os „Élő Bolygó Jelentése” szerint a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutattak az 1970-es adatokhoz képest. A drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység. A WWF egyik üzenete szerint, ha mindannyian képesek lennénk megérteni az emberiség és a természet közötti kapcsolat fontosságát, akkor olyan mértékű változást indíthatnánk el, amely az antropocén korban is lehetővé tenné az élet virágzását.

A Természetvédelmi Világalap (World Wildlife Fund for Nature), ismertebb rövidített nevén WWF 1961 óta komoly lépéseket tesz a földi élővilág védelmében. Küldetése egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. A WWF mára több mint 100 országban tevékenykedik a világ összes kontinensén, és folyamatos, aktív lobbitevékenységet folytat annak érdekében, hogy a döntéshozókat meggyőzve küzdjön az egyes területek megóvásáért.

2014-ben jelent meg a WWF első Élő Bolygó Jelentés című összefoglalója, amelynek legmegdöbbentőbb megállapítása az volt, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak a 2014-et megelőző 40 évben. A jelentés szerint az emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek és halak vizsgált populációinak egyedszáma 52%-kal zsugorodott 1970 óta. Az édesvízi fajok világszerte élő populációi 76%-os fogyást szenvedtek el, ami átlagosan majdnem kétszerese a tengeri (39%) és földi fajokat (39%) ért veszteségnek. A biológiai sokféleség gyors ütemben csökken, miközben a természettel szemben támasztott igényeink fenntarthatatlanok, és egyre növekednek – 1,5 Földre lenne szükség ahhoz, hogy az fedezze az emberiség fogyasztását. Az igen tanulságos, komoly nemzetközi kutatásokon alapuló, fotókkal, grafikonokkal, statisztikákkal tűzdelt, 21 oldalas dokumentum magyar fordítása a wwf.hu honlapján olvasható el, vagy tölthető le PDF-formátumban.

A 2016-os Élő Bolygó Jelentés szerint a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutattak az 1970-es adatokhoz képest. Az állatpopulációkra a legnagyobb veszélyt az élőhelyek pusztulása és eltűnése jelenti. A kutatók szerint a holocén korszakból egy új földtörténeti korszakba léptünk át, amelyet „antropocénnek” neveznek. Az emberek fokozatosan a pusztuló természet áldozataivá válnak: ha nem cselekszünk, az antropocén korban a Föld egyre kevésbé fogja befogadni a modern, globalizált társadalmunkat. Az emberiség már így is négy globális rendszernél tolta ki a biztonságos működési terület még biztonságos határait. Csak egy bolygónk van, melynek természeti erőforrásai végesek. A 21 oldalas, magyar nyelven is elérhető dokumentum egyik üzenete szerint, ha mindannyian képesek lennénk megérteni az emberiség és a természet közötti kapcsolat fontosságát, akkor olyan mértékű változást indíthatnánk el, amely az antropocén korban is lehetővé tenné az élet virágzását.

Neked ajánljuk
A sport világa segíthet visszahozni a természetet a nagyvárosokba Az illatos füvek kottába fűzött susogása Az első művészek modern örököse Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam