2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt az emberek egészségére

A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt a közegészségügyre - derült ki a Yale Egyetem és a Columbia Egyetem kutatói által készített idei környezetvédelmi teljesítményindex (EPI) adataiból.

A két amerikai egyetem, a davosi Világgazdasági Fórummal együttműködve, kétévente teszi közzé az EPI-mutatót. Idei, tizedik jelentésükben

180 ország teljesítményét vizsgálták a környezetvédelem terén 10 kategóriában 24 tényező alapján.

Ezek között van a légszennyezés, a vízkészletek minősége, a szennyvízkezelés, a biodiverzitás, fajvédelem, az erdők állapota, a klímaváltozás elleni intézkedések, a növényvédelmi szerek használata a mezőgazdaságban.

A maximális 100 pontot egyetlen ország sem érte el, a ranglista első helyén továbbra is Svájc áll 87,4 ponttal, őt követi Franciaország, Dánia, Málta és Svédország. A lista első 16 helyéből 15-ön az Európai Unió tagállamai állnak, a 17. Új-Zéland. Az Egyesült Államok a 27. helyet érte el – olvasható a Yale Egyetem honlapján közzétett jelentésben.

A lista végére került Burundi 27,43, Banglades 29,56, a Kongói Demokratikus Köztársaság 30,41, India 30,57 és Nepál 31,44 ponttal.

Magyarország 43. a rangsorban 65,01 ponttal, a kelet- és közép-európai országok közül megelőzi őt Szlovákia, Litvánia, Csehország, Szlovénia és Horvátország.

A feltörekvő gazdaságok közül Kína a 120., India a 177., ami jól tükrözi azt, hogy a népességnövekedés és a gyors gazdasági fejlődés milyen megterhelést okoz a környezetnek – írták a kutatók.

Indiai gyerekek maszkon keresztül lélegeznek a füstködben Újdelhiben 2017. november 14-én. A hatóságok a légszennyezettség miatt páros-páratlan rendszám szerinti forgalomkorlátozást rendeltek el az indiai fővárosban november 13. és 17. között Fotó: MTI/EPA/Radzsat Gupta

Az elmúlt évtizedben a környezetvédelem terén legnagyobbat előrelépő országok között van a Seychelle-szigetek, amely 86 helyet ugrott előre, különösen az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésében jeleskedett. Sao Tomé és Príncipe, Kuvait, valamint Kelet-Timor a biodiverzitás védelmében tett jelentős lépéseket.

A rangsorban lejjebb csúszó országok között van Lettország, a Bahama-szigetek, Madagaszkár, a Közép-afrikai Köztársaság és Burundi, amelyek elsősorban a klímaváltozás elleni harc terén teljesítettek alul.

A listavezető Svájc szinte a legtöbb vizsgált tényezőben erős teljesítményt nyújtott, a legkimagaslóbbat a levegőminőség terén és a klímavédelemben nyújtotta. A rosszul teljesítők leginkább a levegőtisztaságban, a biodiverzitás védelmében, az üvegházhatású gázok kibocsátásban maradnak le.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam