2018. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Negyven falut kell kiköltöztetni a Fidzsi-szigeteken a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt

A Fidzsi-szigetek felkészül a tengerszint-emelkedésre – három falut már magasabb területre költöztettek, és további negyven település áthelyezését tervezik, jelentette be az ország gazdasági minisztere Berlinben. A magas hegyekkel is rendelkező csendes-óceáni szigetország ezenkívül felkészül arra, hogy más szigetekről menekülteket fogadjon.

„Ami a tengerszint-emelkedést és a klímaváltozást illeti, mind egy hajóban evezünk – mondta a Reuters hírügynökségnek egy helyi férfi. – Ezt az üzenetet akarjuk eljuttatni a nemzetközi közösséghez, hogy mindannyian együtt vagyunk a pácban, és ha nem fogunk össze, abból semmi jó nem fog kisülni.”

A Fidzsi-szigetek már tapasztalta a klímaváltozás súlyos hatásait: a Winston hurrikán 2016-ban negyven embert megölt, és a szökőár óriási termőföldterületet tett tönkre. A kormány azóta területeket vásárolt esetleges menekültek elhelyezésére, de felkészül olyan jogi problémák kezelésére is, mint a felségvizek területének csökkenése az eltűnő szigetek miatt.

„Mindannyian alacsonyan fekvő szigetekről jöttünk, a klímaváltozás bizonyítékaival nap mint nap szembesülünk – mondta egy helyi hajós. – Ahol tíz-húsz éve temető volt, most a tenger hullámzik. Ezért nagyon fontos a számunkra, hogy felvegyük a harcot a klímaváltozással.”

A tengerek szintje a 19. század vége óta átlagosan 26 centiméterrel lett magasabb – az előrejelzések szerint 2100-ig további egy méterrel emelkedik.

Fotó: Jeff Tan
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Klímabajnokok” emelkednek ki a párizsi klímaegyezmény árnyékából? 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés