2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így száll szembe Európa a klímaváltozással

Csökkentik az elérhető szén-dioxid-kvótát, hogy serkentsék a kisebb kibocsátást célzó befektetéseket. Az üvegházhatású gázok ipari csökkentését és ezen keresztül a párizsi klímacélok megvalósítását célzó jogszabályt fogadtak el kedden Strasbourgban – ismertette közleményében az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

A Tanács és az EP között született megállapodás felgyorsítaná az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) keretében adható-vehető kibocsátási mennyiség csökkentését.

A 2005-ben létrehozott ETS az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik, és a teljes üvegházgáz-kibocsátás 40 százalékát fedi le. A jelenlegi ETS 2020-ig van érvényben.

Az ETS az általa lefedett szektorok kibocsátását maximálja, a cégek pedig szükség esetén ezen keretértéken belül adhatnak és vehetnek kibocsátási egységeket. Az ETS negyedik fázisára vonatkozó bizottsági javaslat 2015. júliusból származik. Ennek célja, hogy sikerüljön 2030-ra legalább 40 százalékos kibocsátáscsökkenést elérni, az ipar és energiaszektor modernizációja felgyorsuljon, és a kibocsátók ne települjenek át lazább szabályozással rendelkező unión kívüli országokba.

A reform két sarokköve

Az EU fokozatosan lejjebb szállítja a szén-dioxid-kibocsátási küszöböt, valamint a kvóták ára csökkenésének megállítására még gyorsabb ütemben mérsékelné az elérhető egységek számát a piacon.

(Ezt eleinte évente 1,74 százalékkal, 2021-től 2,2 százalékkal, 2024-es felülvizsgálattal.)

A kvóták túltermelésének csökkentéséhez növeli az úgynevezett piaci stabilitási tartalék kapacitását. Ez a tartalék gondoskodik majd arról, hogy egyensúly legyen az eladásra szánt kvóták és a kereslet között – tartalékot képez a felesleges kvótákból, és csak akkor vezeti vissza ezeket a piacra, ha megnő a kereslet.

Fókuszban az innováció

A reform továbbá két új pénzügyi alapot hoz létre, amelyek célja, hogy támogassák az innovációt és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású projekteket.

Az Innovációs Alap a megújuló energiákkal és a szén-dioxid csökkentésével és tárolásával kapcsolatos projektekhez nyújt pénzügyi támogatást, a Modernizációs Alap pedig a hátrányosabb helyzetű tagállamokban segíti az energiarendszerek korszerűsítését.

Védekezés a kibocsátásáthelyezés ellen

Néhány esetben, főként, amikor félő, hogy a kibocsátási küszöb miatt a vállalatok áttelepítik a termelést egy másik országba, a kvóta ingyenes lesz.

„Sikerült az európai klímavédelem alapját jelentő ETS-t alaposan megreformálni, ami nem volt könnyű, tekintve az olyan problémákat, mint az a szénalapú energiahordozók alacsony ára és a környezetvédelmi és ipari érdekek összehangolása”

– mondta el Julie Girling (ECR, Egyesült Királyság).

A szöveget 535 szavazattal 104 ellenében 39 tartózkodás mellett fogadták el. A megállapodást a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt a jogszabály megjelenik az EU Hivatalos lapjában.

Neked ajánljuk
Az előrejelzések túl optimistának bizonyultak Az előrejelzések túl optimistának bizonyultak Katasztrófát hozhat az aszály és a hőség A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: tozsdeforum.hu
Vissza
Hírfolyam