2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi köze van a parfümöknek a kipufogógázhoz?

A kőolajalapú használati cikkek, mint a festékek, tisztítószerek, parfümök vagy növényvédő szerek ugyanolyan mértékben járulnak hozzá az egyesült államokbeli városok légszennyezettségéhez, mint a gépkocsik kipufogógáza. Brian McDonald, a Coloradói Egyetem kutatója munkatársaival azt vizsgálta, honnan származnak a levegőben lévő, úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC).

„Mivel a közlekedés kezd egyre tisztábbá válni, egyre fontosabbak lesznek ezek az egyéb források” – idézi McDonaldot a Science című szaklap.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a fogyasztási és iparcikkekből származó VOC-mennyiség vélhetően 2-3-szor nagyobb, mint ahogy azt eddig gondolták. A kutatók szerint a nyersolaj 95 százalékát tüzelőanyaggá alakítják, mégis, a háztartásokban is megtalálható, kőolajon alapuló vegyi termékekből hasonlóan sok VOC származik, mint a járműforgalomból.

„A benzint zárt – remélhetőleg –, vastag falú tartályokban tárolják. A benzinben lévő illékony szerves vegyületeket energianyerés céljából elégetik. De az illékony kemikáliák, amelyeket a gyakran használt oldószerekben és testápoló termékekben is alkalmaznak, szó szerint arra szolgálnak, hogy elpárologjanak. Ezek segítségével bontja ki például illatát egy parfüm”

– fejtette ki Jessica Gilman, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) munkatársa.

A McDonald és Gilman vezette kutatócsoport vizsgálatai alapján arra jutott, hogy főként az Egyesült Államok iparosodott nagyvárosaiban magas a termékekből felszabaduló levegőszennyező anyagok aránya.


Neked ajánljuk
Változtatásra hív a WWF A biodiverzitás és a klíma megóvását célzó uniós stratégiák is tovább kristályosodtak A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam