2018. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Mi köze van a parfümöknek a kipufogógázhoz?

A kőolajalapú használati cikkek, mint a festékek, tisztítószerek, parfümök vagy növényvédő szerek ugyanolyan mértékben járulnak hozzá az egyesült államokbeli városok légszennyezettségéhez, mint a gépkocsik kipufogógáza. Brian McDonald, a Coloradói Egyetem kutatója munkatársaival azt vizsgálta, honnan származnak a levegőben lévő, úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC).

„Mivel a közlekedés kezd egyre tisztábbá válni, egyre fontosabbak lesznek ezek az egyéb források” – idézi McDonaldot a Science című szaklap.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a fogyasztási és iparcikkekből származó VOC-mennyiség vélhetően 2-3-szor nagyobb, mint ahogy azt eddig gondolták. A kutatók szerint a nyersolaj 95 százalékát tüzelőanyaggá alakítják, mégis, a háztartásokban is megtalálható, kőolajon alapuló vegyi termékekből hasonlóan sok VOC származik, mint a járműforgalomból.

„A benzint zárt – remélhetőleg –, vastag falú tartályokban tárolják. A benzinben lévő illékony szerves vegyületeket energianyerés céljából elégetik. De az illékony kemikáliák, amelyeket a gyakran használt oldószerekben és testápoló termékekben is alkalmaznak, szó szerint arra szolgálnak, hogy elpárologjanak. Ezek segítségével bontja ki például illatát egy parfüm”

– fejtette ki Jessica Gilman, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) munkatársa.

A McDonald és Gilman vezette kutatócsoport vizsgálatai alapján arra jutott, hogy főként az Egyesült Államok iparosodott nagyvárosaiban magas a termékekből felszabaduló levegőszennyező anyagok aránya.


Neked ajánljuk
Túl vagyunk már azon, hogy ezt finoman csak globális felmelegedésnek hívjuk Európa erdeinek több mint fele eltűnt az elmúlt hatezer évben Három évig számolják majd, hány macska él Washingtonban Idén még zöldebb a Sziget Olcsóbbak lesznek az újrahasznosított PET-palackok Franciaországban
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam