2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha így megy tovább minden, egyre gyakoribb lesz az extrém időjárás

Az országok jelenlegi kibocsátása és vállalásai mellett lehetetlen, hogy az emberiség elérje a párizsi klímaegyezményben kitűzött célt: a globális felmelegedés ütemének lényeges lassítását. Emiatt egyre gyakrabban tapasztalhatunk majd extrém időjárást. Bolygónk légköre lázas, és hőmérséklete veszélyes tartományba tart.

A párizsi klímamegállapodás fő célja az, hogy az iparosodás előtti szinthez képest a globális átlaghőmérséklet emelkedését legalább 2 Celsius-fok alatt tartsa az emberiség. Az ENSZ célja és a jelenlegi országos vállalások között azonban 1 Celsius-foknyi a különbség.

A Stanford Egyetem új tanulmánya szerint ez elég lesz ahhoz, hogy jelentősen nőjön az extrém időjárási események kockázata.

Noah Diffenbaugh kollégáival egy korábbi kutatást folytatva elemezte a múlt éghajlati adatait. A csapat így próbálta megállapítani, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása hogyan növeli a szélsőséges forróság, csapadékmennyiség és szárazság kialakulásának esélyét.

A csapat most három különböző forgatókönyvet vizsgált. Az egyikben csak 1 Celsius-fokos, a másodikban a klímaegyezménynek megfelelően 1,5-2 Celsius-fokos, a harmadikban pedig az országok ténylegesen vállalásának megfelelően 2-3 Celsius-fokos további felmelegedéssel számoltak.

A szakértők múltbeli adatokat és különböző klímamodelleket használták fel. Bár a csapat számított arra, hogy a melegebb éghajlat több szélsőséges eseménnyel fog járni, a különböző forgatókönyvek közti eltérés így is meglepte a kutatókat.

A számítás alapján amennyiben az országok eredeti vállalásukhoz tartják magukat, a jövőben Európa területének felén ötször nagyobb eséllyel dőlhetnek meg az éjszakai melegrekordok.

Emellett Európa, Észak-Amerika és Kelet-Ázsia 35 százalékán háromszor nagyobb valószínűséggel állhat be új csúcs a csapadékos napok számában. Amennyiben az emberiség tartani tudja magát a párizsi egyezmény céljához, csökkenhet azon régiók mérete, melyeket extrém időjárás sújthat.

A friss eredmények azt mutatják, hogy a múltbéli megfigyelések már nem elegendőek ahhoz, hogy előrejelezzük az extrém eseményeket.

Szupercella Fotó: Shutterstock

A szélsőséges időjárási és éghajlati események okozta károk egyre nőnek, és a jegyzett évek közül 2017 volt a legköltségesebb

– mondta Diffenbaugh. A kutató szerint ez azt jelzi, hogy sem napjaink klímájára, sem az 1 Celsius-fokkal melegebb éghajlatra nem állunk készen.

Neked ajánljuk
Egyetlen nap alatt több mint 200 millió fát ültettek Etiópiában Magyarországon nincs klímakrízis, de fel kell készülni a kedvezőtlen változásokra Nőhet a halálozás a kínai városokban 1,5-2 Celsius-fokos globális felmelegedés esetén Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam