Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyezők által fizetendő adók megemelését sürgeti az OECD

Jóval agresszívebben kellene adóztatniuk a kormányoknak a szén-dioxid-kibocsátást, illetve energiahasználatot, mivel a jelenlegi elvonási szintek nem elegendőek ahhoz, hogy hatékonyan harcoljanak a klímaváltozás ellen –  figyelmeztet új jelentésében az OECD.

A szén-dioxid-emissziót továbbra is túlságosan kevés és elégtelen adó terheli, az elvonás mértéke a 42 tanulmányozott ország közül mindössze ötben haladja meg az 5 euró/tonnát.

Az energiahasználat adóztatásának mintázatában nem volt tapasztalható strukturális változás 2012 és 2015 között, ami nyugtalanító

fogalmazott Angela Gurría, az OECD főtitkára a jelentés előszavában. Szavai szerint, noha már több ország elkezdte bevezetni a „szennyező fizet” elvet, a folyamat azonban lassú és körülményes.

 Pixabay

Az energiahasználat erőteljesebb adóztatása logikusan magasabb árakat is eredményezhet, az áraknak a klímaváltozás és légszennyezés költségeihez történő igazítása pedig kulcsfontosságú a cselekvés hatékonyságának megteremtéséhez – figyelmeztet az OECD, amely sürgős és jelentős lépéseket tart szükségesnek az adóztatás fokozása terén.

A karbonemisszió 95 százaléka a szállítás-közlekedés ágazaton kívül realizálódik, ennek azonban 85 százaléka egyáltalán nincs megadóztatva. Ezzel szemben a közúti szállításban jóval magasabb és szélesebb körű adók terhelik a szén-dioxid-kibocsátást, 2012 és 2015 között pedig az érdemi (vagyis legalább 50 euró/tonna CO2 mértéket elérő) üzemanyag-adóztatás aránya tovább emelkedett, nagyrészt az olyan feltörekvő gazdaságok intézkedéseinek köszönhetően, mint Kína, India vagy Mexikó.

A jelentés kitér az úgynevezett emissziókereskedelmi rendszerekre is, amelyek ugyan nem adó jellegű eszközök, de kellő feltételek mellett ahhoz hasonló hatással járhatnak a kibocsátásra.

Kína 2018-ban indította el saját karbonemisszió-piacát, ami várhatóan hamarosan a világ legnagyobbja is lesz. Európa a maga emissziókereskedelmi rendszerét (ETS) már jóval régebb óta üzemelteti, azonban a rendszer tökéletlenségei miatt az árak túlságosan alacsonyak.

Ezért az EU a kvóták számának csökkentésével kívánja egyensúlyba hozni a piacot, amiről az Európai Parlamentben az előző héten szavaztak, bár úgy fest, az új elképzelések szerint kialakult kvótaár még mindig túl alacsony ahhoz, hogy a szennyezőket valóban a zéró emissziós megoldásokba való befektetésre motiválja.

Neked ajánljuk
2070-re akár le is nullázhatnánk az üvegházhatású gázok kibocsátását Jelentős, de várhatóan nem tartós hatással lesz a vírus a kibocsátásra Romániában is országos erdősítési kampány kezdődött Támogassuk bátran a boldog(abb) csirkéket Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam