2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az amerikai hírszerző ügynökségek új jelentést tettek az asztalra a klímaváltozás ügyében

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke többször kifejtette, hogy kitalációnak tartja a klímaváltozást. Úgy fest azonban, hogy az USA hírszerző ügynökségei egyértelműen ellentmondanak neki ebben a kérdésben egy új jelentésben, melyet a szenátus hírszerző bizottsága elé tártak.

A washingtoni törvényhozás felsőházában, a szenátusban működő hírszerzési bizottság számára juttatták el Globális Veszélyelemzés (Worldwide Threat Assessment) nevű jelentésüket az amerikai hírszerző szolgálatok.

Ebből az derül ki, hogy

nagyon is számottevő veszélynek tartják az éghajlatváltozást és annak kedvezőtlen mellékhatásait. Ezzel a nézettel pont szembehelyezkednek Donald Trump és a Fehér Ház hivatalos álláspontjával.

A piacesprofit.hu-n megjelent cikk szerint a jelentés szerzői arra figyelmeztetnek: ha klímaváltozást nem fékezzük meg, akkor az globális instabilitáshoz vezet. „A melegedő éghajlat hosszú távú folyamatai, a növekvő légszennyezés, a biológiai sokszínűség csökkenése és a vízhiány valószínűleg gazdasági és társadalmi elégedetlenséget idézhet elő, sőt akár felfordulást is 2018 folyamán” – szól a jelentés.

Az elemzés arra is kitér, hogy a melegedő hőmérséklet felerősíti a természeti katasztrófákat, a háborúkat, az élelmiszer- és vízhiányt, a gazdaság kilengéseit és a népvándorlást.

A dolgozat tudományos kutatásokat is említ, melyek szerint a fajpusztulás tempója olyannyira felgyorsult, hogy a „normális” százszorosa és ezerszerese közé tehető a jelenlegi sebessége. Ezek a veszteségek „veszélybe sodorják azokat az ökoszisztémákat, melyek támogatják az emberi rendszereket”, és segítik a létfenntartásunkat.

Ki beszél?

A Bloomberg hírügynökség híre nem tér ki rá, hogy pontosan mely ügynökség mond ellent Trumpnak ebben a tanulmányban, csak „az Egyesült Államok hírszerző közössége” szót használja a cikk, s az előző évi jelentésből – mely 28 oldalas – sem derül ki, hogy mely szervezetek állnak az állásfoglalások mögött.

Az évente nyilvánosságra hozott jelentést a hírszerzés vezetője jegyzi aláírásával (Dan Coats tölti be ezt a posztot jelenleg), s a pozícióját ismertető Wikipedia-oldalon sem világos, hogy mely intézmények tartoznak Coats alá. Eggyel továbbklikkelve, a hírszerző közösség kifejezés szócikkénél már látható, hogy ebbe beleértendő az amerikai légierő, a parti őrség, a katonai hírszerzés, a haditengerészet, ugyanakkor a CIA-nál az áll, hogy nincs felettes hatóság (parent agency) föléje rendelve.

Amikor a posztot létrehozták 2004-ben, amit most Coats betölt, egyesek gyenge kompromisszumot emlegettek, mert a kibermegfigyelésekben és kiberháborúskodásban is aktív Nemzeti Biztonsági Hivatal (National Security Agency, NSA), a Nemzeti Felderítési Iroda (National Reconnaissance Office) és a Nemzeti Földrajzi Hírszerzési Ügynökség (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) a Védelmi Minisztérium, a tulajdonképpeni hadügyminisztérium alá tartozik.

Ezek tehát hivatalosan nem képviselnek más nézeteket a klímaváltozás témájában, mint a klímatagadóból egy The New York Times-interjú erejéig klímaszkeptikussá vált Trump.

A napokban került nyilvánosságra a Trump-adminisztráció 2019-es költségvetési javaslata, amely eltörölné a globális klímaváltozásról szóló konszenzussal kapcsolatos tudományos kutatási, energiaügyi és diplomáciai tevékenységek állami finanszírozását.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam