2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sark olvad, mi megfagyunk: kinyílt a globális hűtőszekrény ajtaja

A klímaváltozásról egyféleképpen biztos nem szabad írni: úgy, hogy egyszeri időjárási eseményeket, az aktuális extrém hideget/meleget bármi bizonyítékának próbáljuk beállítani. Ez elvileg így van a mostani különleges időjárással is, de mégis megfejtésre csábító, ami most egyidejűleg Európában és a sarkvidéken történik: miközben nálunk és máshol a kontinensen március elején, a meteorológiai tavasz kezdetén kivételesen hideg van, fent északon a meleg dönt rekordokat.

Európa nagy része most a sarkvidéken érzi magát: nem csak nálunk hűlt le az idő mínusz 15 fok alá, Rómában és Londonban is havazik, Spanyolország is fagyoskodik, Norvégia déli részén pedig az elképesztő mínusz 42 fokot mértek csütörtökön.

Fotó: MTI

Eközben az Északi-sarkon nulla fok fölött van a hőmérséklet. A sarkon ugyan nincs meteorológiai mérőállomás, a műholdképek adataiból lehet következtetni a hőmérsékletre, és az alapján aktuálisan +2 fok van a Föld legészakibb pontján. A sokéves átlag ennél úgy 30 fokkal kevesebb.

A Jeges-tengeren soha nem volt még olyan kicsi a jég nagysága januárban, mint idén, és van, ahol már a tél vége előtt elkezdett olvadni.

A kérdés nem annyira az, hogy ez mennyire köszönhető a klímaváltozásnak – az, hogy a hetvenes évek óta folyamatosan csökken a jég kiterjedése, ezt bizonyítja, egy-egy kiugró év azonban csak hosszabb trendvonalakba illesztve nyeri el a jelentését.

Az viszont érdekes kérdés, hogy hogyan függ össze a sarkvidéki enyhe idő a kemény kontinentális faggyal, vagyis hogy fejeződik ki a klímarendszer globális jellege a mostani időjárásban.

Szokatlan időjárás Rómában Fotó: Angelo Carconi / MTI / EPA

A fő felelős az északi-sarki állandó ciklon (polar vortex). A sarkoknál nagy kiterjedésű alacsony légnyomású terület van, ez lényegében ott tartja a hideg, nagy tömegű levegőt a sarkoknál. A polar vortex erőssége folyamatosan változik, télen erősebb, mint nyáron, de évről évre is alakul. Idén kifejezetten gyenge. Ennek vitatják az okát, de az, hogy most Szibériában alig van hó, a jég kiterjedése pedig soha nem volt ilyen kicsi, a ciklont gyengíti.

A teljes cikk a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam