2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkongatta a vészharangot az ENSZ FAO főigazgatója

Az éhezés elleni harc folytatására és ezzel együtt az elhízás és túlsúly további terjedésének megállításáért az élelmezési rendszerek „radikális átalakítására” szólította fel Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőit José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

„Nem az éhezés az egyetlen aggodalmunk ebben a térségben, ahol az öt év alatti gyermekek 7%-a és a felnőttkorú lakosság 20%-a túlsúlyos” – mondta a FAO regionális konferenciájának megnyitóján. A háromnapos eseményen Latin-Amerika és a Karib-térség mind a 33 országa jelen van.

„Friss, helyben termett ételt kellene fogyasztani a túlságosan feldolgozott élelmiszer helyett”

– tanácsolta, hozzátéve, hogy a túlsúly és elhízás egy „globális járvánnyá” nőtte ki magát, ami a fejlődő és fejlett országokat egyaránt sújtja. A FAO adatai szerint világszerte mintegy 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos és 650 millió elhízott. Latin-Amerikában, ahol 96 millió felnőtt elhízott, kiemelkedően rossz a helyzet.

Az éhezés is jelen van, bár ez felszámolható lenne

Latin-Amerika és a Karib-térség példát statuált azzal, hogy 2015-ben a világ nagy területi egységei között elsőként csökkentette arányában és reálértékben is a nemzetközi fejlesztési célokban meghatározott mértékben az éhezést, emlékeztetett Graziano da Silva. Ez elmúlt három évben azonban 40 millióról 42,5 millióra emelkedett az éhezők száma. Hogy ez a trend visszafordítható legyen,

az országoknak hatékonyabb szociális, gazdasági és a termelést szabályozó politikákat kell kidolgozni.

A szociális védőhálót és a családi gazdálkodók támogatását kombinálva fejlődhet a vidék, és gazdaságilag élőbbé válhat, ezzel csökkentve a vidéki szegénységet és az alultápláltság minden formáját, mondta a FAO-főigazgató. Erre jó alkalom a 2019-ben kezdődő családi gazdálkodás évtizede, amit a közelmúltban hirdetett meg az ENSZ.

Gyerekek gázolnak a térdig érő vízben a Karib-térségben tomboló Maria hurrikán elvonulása után a Dominikai Köztársaságban lévő Arenoso egyik elöntött utcáján 2017. szeptember 24-én Fotó: MTI/EPA/Orlando Barria

Éghajlatváltozás: kárenyhítés és alkalmazkodás

A klímaváltozás rajta hagyja a nyomát a világ élelmezési és mezőgazdasági rendszerein, ám a közelmúlt természeti katasztrófái, mint a mexikói földrengés vagy a Közép-Amerika partjai mentén tomboló hurrikánok azt mutatják, Latin-Amerika és a karibi térség kitettsége különösen nagy.

A FAO ezért azt tanácsolja a térség országainak, hogy tegyék mezőgazdaságukat alkalmazkodóvá az éghajlatváltozás hatásaihoz,

és mindezt úgy, hogy közben a vidéki szegényekre is figyeljenek oda. A biológiai sokféleség megőrzése, ami itt mind a növény-, mint az állatvilágban különösen gazdag, szintén fontos a gazdálkodás, élelmiszer-termelés és a turizmus szempontjából, mondta Graziano.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam