2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló energiákat pénzel külföldön az USA

Trump igyekszik csökkenteni a klímaváltozásról szóló kutatások állami költségvetését, ám eközben a kormány illetékes befektetési intézménye megduplázta befektetéseit a külföldi szolárkapacitásokban. Csakhogy ez Obama egyik jogszabályának köszönhető.

Kormányzása első évében, 2017-ben Trump időnként elmondta, hogy nem hisz a klímaváltozásban, bejelentette, hogy kész kiléptetni az USA-t a párizsi klímaegyezmény alól (ami úgyis egy négy évig tartó folyamat), de alapjában véve igyekezett kerülni a témát.

Az amerikai kormánynak van egy kevéssé ismert pénzosztó szerve. A neve Oversease Private Investment Corporation (OPIC). Nem hallott róla? Mi sem. De ez az ügynökség oszt pénzt – visszatérítendő támogatást, vagyis hitelt – külföldi projekteknek.

A hivatal állítólag önfenntartó, egy centjébe sem kerül az amerikai adófizetőknek. Negyven éve hozták létre.

Donald Trump a január 31-i évértékelő beszédén Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Néhány nappal Trump hivatalba lépése előtt léptették hatályba azt a jogszabályt, melyet a zöldpolitikát folytató Obama propagált: az OPIC-nál tegyék prioritássá az alacsony karbontartalmú beruházások támogatását. Ennek jegyében az intézmény 2017 folyamán megduplázta a napenergia támogatását.

  • 2016-ban összességében 797 millió dollárt fordított energiaprojektekre az OPIC. Ennek 61 százalékát utalták át megújuló energiákat használó projektek számára (szél-, nap- és vízenergia).
  • 2017-ben 630 millió dollárt kölcsönzött energetikai beruházásoknak a szervezet, ennek 90 százalékát fordították megújulókra.
  • 2017-ben 250 millióra emelkedett az OPIC szolárprojetekbe kihelyezett kölcsöneinek volumene, ami duplája az előző évi napenergiás kölcsönöknek.
  • 2011 óta az OPIC által pénzelt energiaprojektjeik 75 százaléka megújuló energiákat alkalmazott.
  • Vannak azonban országok, ahol a fosszilis energiahordozók használatát támogatja az ügynökség, ha az adott régióban ez a leginkább működőképes megoldás (pl. a nyugat-afrikai Guineában 50 millió megy egy olajjal működő erőmű építésére).

Az OPIC főleg Indiában, Afrikában és Dél-Amerikában helyezett ki pénzeket. Indiában például hiánypótló volt ez a döntés (irodaházakra helyeznek napkollektorokat), mert az ország konzervatív bankjai nem hiteleznek a szolárprojekteknek. Pedig viszonylag kis összegről, 10 millió dollárról van szó. De ezt sem voltak hajlandók meghitelezni a helyi pénzintézetek.

Mindez kissé meglepően árnyalja a Trump-adminisztráció klímapolitikai álláspontját. Ami a zöld gazdaságpolitikát illeti, Trump először azt javasolta a 2018-as költségvetésben, hogy szüntessék meg a OPIC állami támogatását, de a kongresszus ezt elvetette. (Itt némi önellentmondás van a Reuters cikkében, hiszen elvileg nem kerül az adófizetőknek egy centjébe sem az ügynökség…)

Azt gondolná az ember, hogy Trump mindent megtesz, hogy eltüntesse a megújuló energiák iránti állami hitelezést, de nem így cselekedett. Sosem állt elő például azzal, hogy eltörölje a szövetségi kormány napenergiát támogató belföldi adókedvezményeit. (A republikánus többség által uralt kongresszus is megőrizte az adórendszernek ezt az elemét.)

Trump egyszer azt nyilatkozta, hogy mind a szél-, mind a napenergiát nagyon „drágának” tartja. Ami nonszensz, hiszen a napenergiás eszközök ára óriásit zuhant az elmúlt 5-6 évben, s a nagy kapacitású megújuló erőművek építése egyes országokban már olcsóbb, mint a fosszilis vagy atomerőművek létesítése.

Trump 2018 januárjában mindössze a napenergiás eszközök importjára rótt ki vámot, hangsúlyozottan azért, hogy a hazai gyártókat helyezze előnyösebb helyzetbe az olcsó kínai importárukkal szemben, a vám azonban kedvezőtlenül érintette azokat a felszerelő cégeket, melyek arra szakosodtak, hogy olcsó kínai napkollektorokat helyeztek üzembe.

A cikk befejező része a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam