2020. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csúcsminisztériummal küzd Kína a szennyezés és a klímaváltozás ellen

Jelentős kormányzati átszervezések zajlanak épp Kínában, aminek keretében egy meglepő változást is bejelentettek: az épp csak tíz éve létező környezetvédelmi minisztériumot felduzzasztják, és egy új csúcstárcát hoznak létre, az Ökológiai Környezet Minisztériuma néven – írja a Reuters hírügynökség.

Ebben a minisztériumban vonják össze az eddig más tárcáknál szétszórt felelősségeket: a levegő-, a folyó-, a tenger- és a talajszennyezés elleni fellépést és a klímaváltozás kezelését is.

A környezetszennyezés régóta Kína legnagyobb problémái közé tartozik: a rendkívül gyors gazdasági fejlődés és a növekvő városok helyenként szinte élhetetlen környezetet teremtettek, például a szmoggal vagy a szennyezett vizekkel.

A pekingi kormány csak nemrég kezdett fellépni ez ellen, és a tervek szerint most egy sor törvényt hoznak a környezetvédelem megerősítésére, monitoringrendszereket és egységes hatósági felügyeletet állítanak fel.

Turisták a füstködben a kínai nagy falnak a Pekingtől mintegy 80 kilométerre, északnyugatra levő Jancsing körzetbeli szakaszánál 2018. február 27-én. A kínai fővárosban ezen a napon a légszennyezettségi mutatószám meghaladta a 200-as értéket, amely a kínai egészségügyi hatóságok hatfokozatú skáláján az ötös, a második legkárosabb kategóriába esik Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának felügyelete eddig a gazdasági tervezést végző Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság hatáskörébe tartozott, vagyis alapvetően gazdasági kérdésként kezelték. Most azonban ez is az új, megerősített környezetvédelmi minisztériumhoz kerül majd. Ez is annak a jele, hogy Pekingben komolyan gondolják a klímavédelmi vállalások betartását – ami az ország érdeke is, hiszen egyes területein nagyon komoly gondokat okoz már most is az aszály. 

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi ügyészség létrehozásáról döntött a román parlament Ismét bebizonyosodott, hogy rekordmeleg május van mögöttünk Kiemelt védelmet kapott a tobzoska Kínában Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam