Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 5., Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

14 milliárd fát ültettek a gyerekek több mint 130 országban

A most 19 éves német Felix Finkbeiner még 9 évesen alapította az ENSZ támogatásával a Plant-for-the-Planet nevű csoportot, amely azóta a világ több mint 130 országában 14 milliárd fát ültetett. A csoportnak mostanra ötvenötezer éghajlati gyereknagykövete lett, akiknek egynapos képzésen kellett részt venniük a tagsághoz. Legtöbbjük mindössze 9–12 év közötti.

A gyerekek tisztában vannak vele, hogy a felnőttek látják, milyen kihívásokkal állunk szemben, és mik lehetnek a megoldások. De nem értjük, miért nem cselekednek.

- fejezte ki aggodalmát a fiú az ENSZ pódiumán elmondott beszédében, majd így folytatta:

A felnőttek többsége számára ez egy tudományos kérdés, a gyerekeknek viszont a túlélés kérdése. A 21. század még az életünk része lesz.

Idézett felszólalásakor Finkbeiner már negyedik éve volt az azóta globális csoporttá nőtt környezetvédelmi mozgalom vezetője. Elsődleges céljuk a globális felmelegedés lassítása az újraerdősítés által.

Minden akkor kezdődött, mikor Finkbeiner szülővárosában, a Münchentől délre fekvő Uffing am Staffelseeben hallott egy előadást a klímaváltozásról iskolájában. Az ekkor még csak kilencéves kisfiú megdöbbenve hallotta, hogy a globális felmelegedés miatt veszélyben vannak kedvenc állatai, a jegesmedvék. Az interneten rákeresett a témára, itt talált rá Wangari Maathai felemelő történetére. A kenyai nő a kopár földből sűrű erdőt varázsolt 30 millió facsemete elültetésével, amiért 2004-ben Nobel-díjjal is kitüntették.

Finkbeiner megkérte a tanárát, hogy az egész helyi közösségnek tartsa meg előadását, majd két hónappal később elültette első vadalmafáját az iskola bejáratánál. Mint mondta, ha tudja, hogy évekkel később bejárja a világot a híre, megkérte volna az édesanyját, hogy vásároljon neki egy fenségesebb első fát.

A kisfiú ezután egyszer csak arra eszmélt, hogy az Európai Parlamentben, majd Norvégiában és Dél-Koreában mond beszédeket ENSZ-konferenciákon. Mikor 2011-ben New Yorkban szólalt fel, Németországban elültették az egymilliomodik fát is, és a Plant-for-the-Planet mozgalom hivatalosan is útjára indult saját weboldallal és egyetlen alkalmazottal, aki ő maga volt.

A Plant-for-the-Planet egyik legnagyobb újraerdősítési projektje jelenleg is zajlik a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. Eddig háromszázezer őshonos fát ültettek, de 2020-ra a tízmilliót is el szeretnék érni.

A gyerekek megállíthatatlanok: miután egy, a Nature magazinban publikált kutatás rávilágított, hogy egymilliárd fa elültetése globális szinten nem jelent sajnos átütő eredményt, új céljuk született, melyhez több tehetős szponzor segítségét kérték. Az új cél egybillió fa földbe helyezése, amivel évi tízmilliárd tonna szén-dioxid tűnne el a légtérből.

Ha támogatni szeretné a kezdeményezést, ezen a linken keresztül van rá lehetőség.

Neked ajánljuk
Valójában mennyire hasznosak a nagyvárosokban terebélyesedő lombok? Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Haldokolnak a német erdők (videó) A karanténból ingyen elkóborolhatunk a könyvek univerzumába Kivilágított ablakok biztatták a világ nagyvárosait
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam