2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2050-re 143 millióra nőhet az éghajlatváltozás miatt elvándorlók száma

Több mint 140 millióan vándorolhatnak 2050-ig a világ három fejlett régiójába az éghajlatváltozások okozta jelenségek, így a mezőgazdasági termelés visszaesése, a vízhiány és a tengerek vízszintjének emelkedése miatt – figyelmeztetett a Világbank.

Hétfőn közzétett jelentésében a nemzetközi pénzintézet 86 millióra becsülte a lehetséges fekete-afrikai, 40 millióra a dél-ázsiai és 17 millióra a latin-amerikai bevándorlókat, ha addig nem történik semmi a klímaváltozás ügyében.

„Az éghajlatváltozás mindennap egyre nagyobb gazdasági, társadalmi és egzisztenciális fenyegetést jelent”

– hangsúlyozta közleményében Krisztalina Georgieva, a világbank főigazgatója. „Ezt tapasztaljuk a minden korábbinál súlyosabb vízválság esetén, a part menti régióban a viharos hullámok pusztító erejét látva és az alapvető kultúrák termesztésére alkalmatlanná vált mezőgazdasági régiókban” – tette hozzá.

Az éghajlatváltozás okozta régiókon belüli elvándorlás már tény, és ezek az „éghajlati bevándorlók” csak növelik a politikai, gazdasági és társadalmi okokból otthonukat elhagyni kényszerülők számát.

Illegális bevándorlók az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex svéd felségjelű hajójának fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2017. július 1-jén. A mintegy 650 hajótörött migránst a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében vették a fedélzetre, kilenc vízbe fúlt társuk holttestével együtt Fotó: MTI/EPA/Orietta Scardino

A jelentés szerzői három esettanulmányt készítettek. Egyet Etiópiáról, ahol a demográfiai növekedés elérheti a 85 százalékot 2050-re, és a migráció várhatóan növekszik a csökkenő termés miatt. A másik tanulmány Bangladessel foglalkozott, ahol megvan a veszélye annak, hogy az „éghajlati migránsok” 2050-ben többen lesznek, mint bármely más belső menekült. A harmadik tanulmány tárgya pedig Mexikó, ahol az éghajlatváltozásra érzékeny térségekből a városokba várható elvándorlás.

A tanulmány szerint a városoknak elegendő munkahelyet kell teremteniük, fel kell gyorsítaniuk az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat, hogy fogadni tudják a növekvő számú bevándorlót.

A Belső Menekülteket Megfigyelő Központ (IDMC) nemzetközi civil szervezet szerint 2016-ban a viharok, árvizek és más, időjárással összefüggő katasztrófák miatt 23 millió ember kényszerült országa más vidékeire menekülni.

A washingtoni székhelyű pénzintézet szerint elkerülhető, hogy az éghajlatváltozás okozta elvándorlás humanitárius válságba torkolljon és egyes országok fejlődését fenyegesse, a párizsi klímaegyezmény betartásával pedig a lehetséges 140 millió elvándorló száma 40 millióra csökkenthető.

A kutatók szerint az éghajlati elvándorlók számát akár 80 százalékkal is lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, az elvándorló lakosság számára fejlesztési tervek kidolgozásával és a klímaváltozás okozta belső migráció folyamatainak jobb megértésébe történő beruházással.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam