2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkészült Somogy klímastratégiája

Elfogadta a megyei közgyűlés Somogy klímastratégiáját. Ebben a formában elsőként a megyék között a somogyiak tesznek intézkedéseket a klímaváltozás káros hatásai ellen. Ez magában foglalja a károsanyag-kibocsátások mérséklését éppúgy, mint az alkalmazkodást az elkerülhetetlen változásokhoz.

A Somogy Megyei Közgyűlés előtt megyénk klímastratégiáját a balatonfenyvesi Varga György, az MTA Csillagászati és Földtudományos Kutatóközpontjának főmunkatársa ismertette. Bemutatta azon felmérések eredményét, amelyekből kiderült:

a somogyiak az országos átlagnál jobban tudatában vannak, hogy érinti őket a klímaváltozás, ám ehhez alkalmazkodni csak korlátozottan képesek. Az idősödő lakosságú, aprófalvas vidékeken ugyan kevesebb káros üvegházhatású gázt bocsátanak ki, de az ott élők érzékenyebbek a hőhatásokra.

2010. július 28.: Algásodó víz egy halastóban, a somogy megyei Pogányszentpéter határában Fotó: MTI/Varga György

Varga György hangsúlyozta: egyértelműen és egyre gyorsuló ütemben melegszik az éghajlat, és ezzel együtt az időjárás szélsőséges, extrém jelenségekkel terhelt. A somogyi régióban az aszályos nyarak mellett a hirtelen lezúduló, villámárvizeket okozó csapadékok éppúgy jelen vannak, mint a kevés hó télen és a hirtelen betörő mínuszok. Ha globálisan nézzük: a sarkokon olvad a jégtakaró, emiatt a ciklonok összevissza mozognak, ez pedig a Kárpát-medence időjárását is meghatározza.

A megyei klímastratégia számba vette Somogy azon értékeit, amelyek veszélyeztetettek. Varga György szerint három dolgot tehetnek:

korlátozni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, alkalmazkodni az elkerülhetetlenhez, és formálni az emberek szemléletét.

Mivel a megyében kevés a nagyipari üzem, kevesebb a károsanyag-kibocsátás, sőt Somogy erdőterületei a kibocsátott gázok egyötödét képesek elnyelni. Azonban a mezőgazdaságot és a lakosságot sújtó hőstressz, a termőtalaj pusztulása vagy a balatoni magaspartot ostromló szelek mind veszélyt jelentenek.

A megyei klímastratégia javaslatot tesz arra, hogy megyei klímavédelmi hálózatot hozzanak létre, amely mindenki számára hozzáférhető tudásbázist jelent. Ezáltal könnyebben juthatnak hozzá pályázati forrásokhoz is a védekezésben.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam