2019. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

EU-biztos: A pénzügyi szektornak az éghajlatváltozás elleni küzdelem mögé kell állnia

A pénzügyi szektornak teljes súlyával az éghajlatváltozás elleni küzdelem mögé kell állnia, mert évi 180 milliárd euró finanszírozási hiány mutatkozik a párizsi klímakonferencián 2015 decemberében kitűzött kibocsátáscsökkentés terén – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztos Brüsszelben.

Az Európai Bizottság által szervezett, a klímaváltozás elleni küzdelem célkitűzéseinek megvalósulását serkentő konferencián tartott előadásában az uniós biztos kijelentette, Európa büszke arra, hogy csupán két és fél évvel a párizsi megállapodás aláírása után vezető szerepet tölt be az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben.

A korábban megfogalmazott célok teljesítése komoly hiányosságokat mutat, amelyet a rendelkezésre álló források hiánya okoz. A közpénzek önmagukban nem lesznek elégségesek az hiány pótlására, a pénzügyi szektor jelentős hozzájárulására van szükség. Közösen és gyorsan kell cselekedni, különben „kifutunk az időből” – mondta Dombrovskis.

Kék és zöld fénnyel világították meg az Eiffel-tornyot a One Planet elnevezésű párizsi klímavédelmi csúcstalálkozó alkalmából 2017. december 12-én, az egynapos tanácskozás estéjén Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

Michael Bloomberg, az ENSZ éghajlatváltozásért felelős különmegbízottja beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy

a klímaváltozás elleni küzdelem sikerét fenyegethetik Európa és az Egyesült Államok között egyes gazdasági kérdésekben megjelent feszültségek és a korábbi jó együttműködés akadozása.

Összefogás és anyagi áldozat által érhető el eredmény. Senki sem teheti meg, hogy nem foglalkozik a környezet megóvásával, mert a természeti környezet változása a gazdaságra, és ezzel a mindennapi életre is komoly hatással lesz – jelentette ki Bloomberg.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédében kijelentette, másként kell gondolkodni Európa és az egész Föld jövőjéről, ahogy a gazdaságról és a finanszírozásról is. Újabb szereplőket kell bevonni a klímavédelem területén kitűzött célok sikerét veszélyeztető hiányosságok kezelésére.

A finanszírozási szektor szemléletét alapjaiban kell átalakítani, hogy a zöld energiára való átállás élharcosává váljon annak érdekében, hogy az Európai Unió a fenntartható beruházások globális célpontja legyen a jövőben.

Nem létezik nagyobb beruházási megtérülés, mint egy egészséges bolygó egészséges gazdasággal – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szénalapú energiaforrások árrését rögzítő megállapodás létrehozása lesz „a következő évek Európa előtt álló egyik legnagyobb csatája”. A sok erőfeszítést és áldozatot igénylő megállapodás megkötése nem lesz könnyű.

Neked ajánljuk
A légkondicionáló mégsem csak a klíma ellensége lehet? A tétlenség százmilliókat tehet hontalanná Elégedetlenek az unió klímapolitikájával Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam