2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindeddig csak egyszer volt ilyen kicsi az északi-sarki tengeri jég kiterjedése

Második legkisebb téli kiterjedését érte el a tengeri jég az Északi-sark térségében 2017/18 telén az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) adatai szerint. Az úszó jég valószínűleg március 17-én érte el évi legnagyobb kiterjedését, 14,5 millió négyzetkilométert, ami részlegesen nagyobb kiterjedés, mint a 2017-es negatív rekord.

Az Északi-sark térségében a tengeri jég általában márciusban, a tél végén fagy be a legnagyobb területen, a legkisebb éves kiterjedésére ősz elején, szeptemberben olvad el. Az északi-sarki tengeri jég zsugorodása az elmúlt évtizedekben folyamatos volt, területe az elmúlt négy évben volt a legkisebb, az ember által előidézett klímaváltozás hatására. Az NSIDC adatai szerint

az északi-sarki téli tengeri jégkiterjedés 2018-ban mintegy egymillió négyzetkilométerrel – ami Egyiptom területével egyenlő – marad el a hosszú távú átlagos maximum kiterjedéstől.

A központ 39 éve elemzi a jégkiterjedésről gyűjtött műholdas adatokat.

Fotó: pixabay.com

A tengeri jég téli kiterjedésének csökkenése azt jelenti, hogy egyre nagyobb területek egész évben jégmentesek maradnak, különösen az Oroszország és Norvégia északi részén elterülő Barents-tengeren, amely egyre inkább az Atlanti-óceánhoz válik hasonlóvá – mondta Tor Eldevik, a Bergeni Egyetem Bjerknes Klímakutató-intézetének a professzora.

Az Oroszországtól északra fekvő hatalmas Shtokman gázmező egy olyan térségben van, amely ma már a tél derekán is jégmentes, ami segíti a Gazprom céget, ha megkezdi feltárását. Egészen az 1980-as évek elejéig a térséget jég fedte – magyarázta a professzor.

A Teekay hajózási társaság a közelmúltban jelentette be, hogy egy cseppfolyósított gázzal teli tartályhajó egy északi-sarkköri oroszországi terminálról hajózott 2018 januárjában Franciaországba, ez volt az első hajó, amely jégtörő nélkül tett meg egy ilyen téli utat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam