2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robothal menti meg az óceánokat?

SoFi lubickol, mint hal a vízben. Csakhogy ő nem igazi hal, hanem az óceán élővilágát megfigyelő robot. Képeket és videókat készít, biológiai és ökológiai folyamatokat monitoroz. Mint egy miniatűr Moby Dick, a tiszta fehér halacska úgy siklik zátonyok és korallok között, bukik fel és alá, úszik körbe állatokat, növényeket. A tengerek és az óceánok soha nem láttak még ilyen halat...

A halacska ugyanis nem hús-vér állat, hanem elektronikus alkatrészekből, áramkörökből és puha anyagokból álló, részben 3D-nyomtatással készült robot. Rugalmas faroknyúlványa pikkelyek és izmok helyett elasztomert, azaz rugalmas/nyújtható polimert tartalmaz.

Neve SoFi, ami egyben utalás is a szakterület egyik legígéretesebb irányára, a puha robotikára (soft robotics), egész pontosan pedig a Soft Robotics Fish rövidítése.

A csúcsdarabot az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában (CSAIL) fejlesztették. A földkerekség egyik legfurcsább hala tökéletes eszköz a víz alatti világ megfigyelésére, kamerájával mindent rögzít, értékes fényképeket és videókat készít a mélyről, ismert és ismeretlen teremtményekről, a víz szennyezettségéről, szemétről, mindenről.

Fejlesztői az óceáni robotika több problémáját igyekeztek megoldani vele. 

A víz alatti járművek valahogy mindig hajóhoz kapcsolódnak, mert a rádióhullámok rosszul, csak néhány centiméteren belül működnek a vízben. SoFi fejlesztői ezért döntöttek a hang mellett.

„Az akusztikus jelek sokkal messzebbre és lényegesen kevesebb energiát elhasználva terjednek” – nyilatkozta a fejlesztést vezető Robert Katzschmann, ami annyit jelent, hogy a robothal akár 20 méter távolságból is vezérelhető.

A klasszikus robotok elektromos motorjai, aktuátorai nehézkesek, így a mozgás is akadozik, komoly gondot okozva, és pontosan ezért döntöttek a puha robotika mellett, valamint azt is megvalósították, hogy a helyváltoztatáshoz levegőt, olajat és persze magát a vizet használja.

SoFi két üreges rekeszébe pumpa juttatja el a vizet, a folyadék oda-vissza áramlásával a farok mozgását beindító hullámok keletkeznek. Így képes úszni a halakkal, ezért nem megy nekik, nem zavarja őket.

Összehasonlításként: a lökhajtásos elven működő víz alatti robotok károsíthatják a korallokat, SoFi viszont nem.

A teljes cikk a lenti olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam