2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az északi-sarki jeget a két Celsius-fokos hőmérsékleti limit sem mentheti meg?

A klíma két Celsius-fokkal történő melegedésének hatására a Jeges-tenger négyévente teljesen jégtelenné válik a nyári hónapokban – olvasható a Nature Climate Change című szaklapban megjelent két tanulmányban. Ha viszont az iparosodás előtti időkhöz képest csak 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését, a Jeges-tenger csupán 40 évente lenne teljesen jégmentes. 

Az 1,5 Celsius-fokos célt a 2015-ös párizsi ENSZ-klímakonferencián a klímaváltozás által erőteljesen érintett államok nyomására foglalták a szerződés szövegébe. Eszerint a felmelegedést lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban, de legalábbis jóval 2 Celsius-fok alatt kell tartani.

Alexandra Jahn, az egyik tanulmány szerzője, a boulderi Coloradói Egyetem munkatársa elmondta: nem számított arra, hogy fél Celsius-fok „ilyen nagy különbséget jelent”. A szakértők szerint ugyanakkor a 1,5 Celsius-fokos cél szinte tarthatatlan.

2015. szeptember 5.: A Jeges-tengeren a Geotraces támogatásával nemzetközi kutatás keretében azt tanulmányozzák, hogyan oszlanak meg a nyomelemek a világ óceánjaiban Fotó: Amerikai parti őrség/Petty Officer 2. osztály/Cory J. Mendenhall

Az elmúlt nyáron az északi-sarki jég 4,64 millió négyzetkilométerre zsugorodott, de ezzel még mindig jóval nagyobb területű volt, mint az eddigi legnagyobb veszteséget regisztráló évben, 2012-ben, amikor 3,39 millió négyzetkilométeres kiterjedésű volt.

A kutatók szerint azonban a hosszú távú tendencia egyértelmű: az északi-sarki nyár jégterülete összességében 40 százalékkal zsugorodott.

A helyzet különleges drámaiságát adja, hogy a veszteség nemcsak következménye, hanem egyben felgyorsítója is a klímaváltozásnak. A jég napfényt visszaverő hatása ugyanis nem érvényesülhet, nagyobb a sötét, jégmentes területek kiterjedése, ami növeli a fény elnyelését – ezáltal tovább növekszik az óceánok hőmérséklete.

Friss tanulmányok szerint az Északi-sarkon egyes téli napokon akár 10 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint Európában és Észak-Amerikában.

Egy még elrettentőbb modell szerint, ha a globális felmelegedés mértéke három Celsius-fokos lesz, az Észak-sarkvidék minden nyara jégmentessé válik – állapították meg kanadai szakértők.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam