2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlődő országok a klímaváltozás megfékezéséért küzdenek

A napsugárzás tompításának lehetséges módjait fogják vizsgálni a fejlődő országok kutatói a klímaváltozás megfékezésének jegyében, remélve, sikerül meggyőző bizonyítékot találniuk arra, hogy egy mesterséges „vegyi napernyő” kevesebb kockázattal járna, mint a globális átlaghőmérséklet veszélyes megemelkedése. A kutatásban több gazdag ország és neves egyetem is részt vesz.

A „szoláris geomérnökségre” – a Nap erejét mérséklő természetátalakító próbálkozásokra – irányuló kutatásokban jelenleg a gazdag nemzetek és az olyan intézmények járnak az élen, mint a Harvard és az Oxfordi Egyetem.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált mostani tanulmány készítői szerint azonban, mivel a bolygó legszegényebbjei a legsebezhetőbbek a globális felmelegedés hatásaival szemben, ezért jobban be kellene vonni őket a felmelegedés ellen vívott harcba.

A fejlődő országoknak vezető szerepet kell játszaniuk a szoláris geomérnökség területén

– írta az egyebek között Bangladesből, Brazíliából, Kínából, Etiópiából, Indiából, Jamaicából és Thaiföldről származó 12 kutató.

Falubeliek egy csoportja a Jamuna folyó mellett található Bangladesben, ahol az erózió megeszi a folyópartot
Fotó: G.M.B. Akasha / Panos

A szoláris geomérnökség ötlete meglehetősen furán hangzik, ám egyre inkább kezdi megvetni a lábát a tudományos kutatásokban.

– mondta a tanulmányt vezető Atiq Rahman, a Bangladesh Centre for Advanced Studies vezetője. A szakemberek szerint a fejlődő országok kutatóinak munkáját jelentősen segítheti a Solar Radiation Management Governance Initiative (SRMGI) elnevezésű új projekt, amely anyagi támogatást tudna biztosítani a szoláris geomérnökség regionális – például aszályokra, árvizekre és monszunokra – gyakorolt hatásait vizsgáló kutatásaik számára. Rahman szerint a javasolt ötletek között szerepel például, hogy

repülőből lehetne fényvisszaverő kénrészecskéket a bolygó légkörébe permetezni.

Egy ilyen módszer hatásait azonban korai lenne még megjósolni: nagyon hasznosak, de akár nagyon károsak is lehetnek – írták a kutatók.

Az ENSZ egyik klímaszakértőkből álló bizottsága – amelynek októberben megjelenő jelentéséből már kiszivárogtak részletek – szkeptikus a szoláris geomérnökséggel kapcsolatban, mondván, hogy az egyebek között gazdaságilag és társadalmilag is kivitelezhetetlen. A szakértők szerint az ilyesfajta beavatkozások káros hatással lehetnek az időjárási mintákra, nehezen lehetne leállítani őket, és arra sarkallhatják az országokat, hogy az ígértekkel ellentétben ne váltsanak át a fosszilis tüzelőanyagokról a tisztább energiákra. Rahman szerint azonban

a fejlett nemzetek többsége ez idáig „elbukott” az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában,

ezért a globális felmelegedés megfékezését célzó radikális módszerek egyre vonzóbb alternatívákká válnak.

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Új élet meglévő daraboknak, hulladék nélküli szabás vagy éppen slow fashion? A kozmetikumok a felesleges csomagolás bajnokai
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam