2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elsötétítenék a napot a tudósok, hogy megállítsák a globális felmelegedést

Új módszert kutathatnak hamarosan a tudósok, hogy megfékezzék a globális felmelegedést: elsötétítenék a Napot. Az alapfeltevés, hogy a vegyszerek által előidézett mesterséges árnyékolás kevésbé veszélyes, mint a globális felmelegedés.

Az emberiség történetének egyik legsúlyosabb vulkánkitörése az indonéziai Szumátra szigetén történt, a mostani Toba-tó helyén, mintegy 75 ezer évvel ezelőtt. A becslések szerint a kitörést követően egész Indiát 15 cm vastagon terítette be a vulkáni hamu, és Malajzia egyes részein 9 méteres hamuréteg volt. A kitörést követő „vulkáni télben” a következő néhány évben 3-3,5 fokkal csökkent a Föld átlaghőmérséklete.

Az alapötlet, hogy a nagy vulkánkitörések hatásait másolják le, amikor a levegőbe kerülő hamufelhő eltakarja a Napot, így a kevesebb fény kevésbé melegíti fel a légkört. Ennek kivitelezése például úgy valósulhatna meg, hogy repülők tükröződő kénrészecskéket juttatnának a Föld atmoszférájába.

Fotó: pixabay.com

A kutatásokat a feltörekvő országok vezetik, és részt vesz benne például a Harvard és az Oxford Egyetem is.

Dustin Moskovitz, a Facebook társalapítója pénzzel is támogatja a kezdeményezést, 400 ezer dollárt adományozott feleségével az ügyre.

A pénzre nagy szükség van, hiszen vizsgálni kell, hogy a Nap esetleges elsötétítésének milyen hatásait lesznek az árvizekre, az aszályokra vagy a monszunokra.

A technológia meglehetősen ellentmondásos, lehet, hogy nagyon hasznos, de az is lehet, hogy nagyon kártékony lesz a szakértők szerint. A legnagyobb kockázat, hogy felborulhat az időjárás, és ha egyszer elindul a folyamat, akkor nehéz lesz megállítani. De gátat szabhat a tiszta energia terjedésének is, különösen a napenergiának.

Nehezen tudják csak teljesíteni az országok a vállalásukat, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, és megfékezzék a globális felmelegedést. A várakozások szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 3 fokkal lehet magasabb a föld átlaghőmérséklete, ami nem túl nagy eredmény ahhoz képest, hogy a 2015-ös párizsi egyezményben a célkitűzés az volt, hogy valamivel 2 fok alatt legyen az átlaghőmérséklet növekedése. Ennek fényében nem csoda, hogy radikálisabb lépések is szóba kerülnek – írja a Reuters.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam