2018. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők élhető környezetet teremtenek a változó klímában is

Tudtad, hogy egyetlen idős tölgyfa naponta 700 liter oxigént termel, ami ötven felnőtt ember napi levegőszükségletének felel meg? Az erdők szénmegkötő képességükkel nemcsak hozzájárulnak a klímaváltozás folyamatának lassításához, hanem mérséklik is annak káros hatásait.

Egy középkorú városi fa lombja évente több száz kilónyi szennyező port szűr ki a levegőből.

A fotoszintézis során tiszta, belélegezhető oxigén keletkezik. Tehát miközben a szén-dioxid felhasználásával az erdők hozzájárulnak a szén megkötéséhez, oxigént is termelnek, amivel az óceánokban élő algák mellett ők biztosítják a földi létezéshez szükséges oxigén jelentős részét. Fontos szempont az is, hogy a fák által termelt tiszta levegő a légkör legalsó, néhány száz méteres rétegében keletkezik, hiszen ugyanitt keletkezik a légszennyezés mintegy 70%-a, ami így a növényzet segítségével hatékonyan ellensúlyozható.

Az erdők több más módon is hozzájárulnak az élhető környezet megteremtéséhez:

  • a fák lombja megszűri a levegőt, képes megkötni a szennyező anyagok nagy részét;
  • egyetlen középkorú fa a lombjával évente több száz kilónyi szennyező port fog fel;
  • a települések környezetében fontos a fák zajvédő hatása vagy a különböző épületek, településrészek védelme az extrém időjárási körülmények, például az erős szél ellen.

Külön kell szólni a talaj védelmének fontosságáról is: a fák megvédik a talajt a lepusztulástól, ami nemcsak a szénraktározás, hanem a termőképesség megőrzése szempontjából is kiemelkedő fontosságú. Az erdők által megkötött szén közel fele hosszú távon a talajban raktározódik. Ahol a növényzet elpusztul, ott megkezdődik a talaj lepusztulása is, az ennek nyomában elinduló eróziós folyamatok és az elsivatagosodás pedig környezeti katasztrófához vezet.    

Neked ajánljuk
Két évünk van rá, hogy kitaláljunk valamit, különben vége a Földnek Bill Gates: minden szektorban nullára kellene redukálni a kibocsátást 50 éven belül A jó példa legyen ragadós Több emelet magas hullámok pusztítottak Tenerifén WC-világnap: a szennyvízkezelést nem szabad félvállról venni
Tovább a forrásra: klimavaltozas.oee.hu
Vissza
Hírfolyam