2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők élhető környezetet teremtenek a változó klímában is

Tudtad, hogy egyetlen idős tölgyfa naponta 700 liter oxigént termel, ami ötven felnőtt ember napi levegőszükségletének felel meg? Az erdők szénmegkötő képességükkel nemcsak hozzájárulnak a klímaváltozás folyamatának lassításához, hanem mérséklik is annak káros hatásait.

Egy középkorú városi fa lombja évente több száz kilónyi szennyező port szűr ki a levegőből.

A fotoszintézis során tiszta, belélegezhető oxigén keletkezik. Tehát miközben a szén-dioxid felhasználásával az erdők hozzájárulnak a szén megkötéséhez, oxigént is termelnek, amivel az óceánokban élő algák mellett ők biztosítják a földi létezéshez szükséges oxigén jelentős részét. Fontos szempont az is, hogy a fák által termelt tiszta levegő a légkör legalsó, néhány száz méteres rétegében keletkezik, hiszen ugyanitt keletkezik a légszennyezés mintegy 70%-a, ami így a növényzet segítségével hatékonyan ellensúlyozható.

Az erdők több más módon is hozzájárulnak az élhető környezet megteremtéséhez:

  • a fák lombja megszűri a levegőt, képes megkötni a szennyező anyagok nagy részét;
  • egyetlen középkorú fa a lombjával évente több száz kilónyi szennyező port fog fel;
  • a települések környezetében fontos a fák zajvédő hatása vagy a különböző épületek, településrészek védelme az extrém időjárási körülmények, például az erős szél ellen.

Külön kell szólni a talaj védelmének fontosságáról is: a fák megvédik a talajt a lepusztulástól, ami nemcsak a szénraktározás, hanem a termőképesség megőrzése szempontjából is kiemelkedő fontosságú. Az erdők által megkötött szén közel fele hosszú távon a talajban raktározódik. Ahol a növényzet elpusztul, ott megkezdődik a talaj lepusztulása is, az ennek nyomában elinduló eróziós folyamatok és az elsivatagosodás pedig környezeti katasztrófához vezet.    

Neked ajánljuk
Megvan az ellenszer, már csak használni kéne Wheeler kerülhet az amerikai környezetvédelem élére A téli Madarasi-Hargita a levegőből Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Lengemesék újra a mozikban
Tovább a forrásra: klimavaltozas.oee.hu
Vissza
Hírfolyam