2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Faültetéssel mindenki tehet a klímaváltozás ellen

Tudtad, hogy az illegális hulladéklerakás, az ember által okozott erdőtüzek, a falopás nemcsak az erdőket pusztítja, hanem hozzájárul a klímaváltozás ütemének gyorsulásához is? Egyetlen fa elültetésével viszont már Te is tehetsz a klímaváltozás ellen! Az erdők védelme mellett az aktív cselekvés is fontos.

A Kárpát-medence élővilága különösen kitett a klímaváltozás hatásainak. Csökken a nyári csapadék mennyisége, miközben Délkelet-Európában az átlagot meghaladó felmelegedés tapasztalható. Az erdeinket alkotó legfontosabb fafajok egy része itt éri el szárazsági határát. Őshonos fafajaink többségére a klíma már viszonylag kis változása is döntő hatással lehet.

Az erdőket érő emberi terhelés – a természeti környezet pillanatnyi rombolásán túl – hosszú távon saját életlehetőségeinket is károsan befolyásolja. Az erdők védelme ezért az egész társadalom közös érdeke. Nem dughatjuk a homokba a fejünket, nem tehetünk úgy, mintha rajtunk nem múlna semmi.

Az erdők terhelése, pusztítása közvetlenül hat környezetünk klimatikus viszonyaira is:

  • az illegális hulladéklerakással szennyezett talaj termő- és vízmegtartó képessége csökken;
  • az ember által okozott erdőtüzek nemcsak a vegetációt, az erdei élőlényeket pusztítják el, de jelentős mennyiségű szenet is juttatnak a légkörbe;
  • a falopással ritkított erdőterületek pedig kevesebb oxigént termelnek, és kevesebb szén-dioxidot kötnek meg.

Akár egyetlen fa ültetésével is hozzájárulhatunk a klímaváltozás káros hatásainak csökkentéséhez, fásítási programokkal pedig már jelentősen javíthatjuk a következő generációk életminőségét a változó klimatikus viszonyok közepette is. Magánemberek, közösségek és intézmények számára is egyaránt járható út ez – éljünk vele!

Neked ajánljuk
Több száz erdőtűz tombolt Oroszországban, szigorúbb fellépést sürgetnek a felelősök ellen A faültetés mellett az üvegházhatású gázok kibocsátását is vissza kell fogni Hősokkot okoznak az erdei élővilágnak a lombkorona hézagai Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: klimavaltozas.oee.hu
Vissza
Hírfolyam