2018. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megalakult Magyarország legnagyobb klímavédelmi és energetikai önkormányzati szakmai szövetsége

A Klímabarát Települések Szövetségének közgyűlése 04. 12-én, csütörtökön jóváhagyta az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségével, beolvadás útján történő egyesülést, ezzel létrejön hazánk legnagyobb klímavédelmi és energetikai önkormányzati szakmai szövetsége.

Sajtóközlemény – Klímabarát Települések Szövetsége

Az éghajlatváltozás nem csak a jövő nagy kihívásainak egyike, a ma élő generációk életét is alakító globális folyamat, amit az adatok is tükröznek. A hazai átlaghőmérséklet – a 80-as évektől kezdve gyorsuló ütemben – 1,3 ℃-ot emelkedett 1901 és 2015 között, meghaladva a globális változás 0,9 ℃-ra becsült mértékét. Ugyanebben az időszakban

hazánkban 17%-kal csökkent a tavaszi és 13%-kal az őszi csapadék mennyisége, egyre több az aszályos időszakok száma és hossza.

Magyarország 2014. évi üvegházhatásúgáz-kibocsátása 57 millió tonna CO2-egyenérték volt, amely az 1990 óta mért legalacsonyabb érték, ugyanakkor az erdőink ebből csupán 4,4 millió tonnányit tudnak megkötni.

A klímavédelem egyik legfontosabb eszköze éppen ezért az energiahatékonyság növelése.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke fontos lépésnek nevezte az egyesülést, hiszen már a kezdetektől szoros kapcsolat van a két szervezet között. Az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége (EHÖSZ) a beolvadást követően megszűnt.

„Az energiahatékonyság és a klímavédelem szorosan összefüggő témakörök, az egy szervezetben történő egyesülés lehetővé teszi, hogy sokkal elmélyültebb munkát folytassunk közösen. Kifejezetten erősíteni kívánjuk az energetikai cégekkel kialakított kapcsolatrendszert, és szeretnénk, hogyha az új szervezetben végzett munka az önkormányzatok számára értéket teremtő és adaptálható módszerek bölcsőjévé válna” – hangsúlyozta Kovács Lajos, a KBTSZ elnöke.

Czékmány Péter, az EHÖSZ titkára megköszönte a Klímabarát Települések Szövetségének, hogy támogatta az egyesülést még akkor is, ha nem ez volt a legegyszerűbb út. A beolvadást követően 8 önkormányzati tag csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, és ezzel már 46 tagra bővült a Klímabarát Települések Szövetsége.

Neked ajánljuk
A kaliforniai erdőtüzek fénye rávilágít a klímaváltozás valódi kockázataira Mi lesz a szén-dioxiddal? Tovább nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma Újra indul a „ne öntse a lefolyóba!” kampány Zero waste is the new black
Tovább a forrásra: zoldtech.hu
Vissza
Hírfolyam