2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felgyorsultak a környezeti változások

Az elmúlt időszakban felgyorsultak a környezetet érintő változások – hangoztatták szakértők az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában vasárnap, a Föld napján. Biodiverzitás, kihalt fajok, nitrátosodás – ezek a visszafordíthatatlan problémák. A klímaváltozás még nem az.

Mika János éghajlatkutató azt mondta: a változások felgyorsultak, az azokhoz való alkalmazkodás viszont lassú folyamat. A kutató

a legnagyobb környezeti problémaként a biodiverzitás elvesztését nevezte, hiszen a kihalt fajokat már nem lehet megmenteni. Ugyancsak visszafordíthatatlan problémaként a nitrátosodást is említette. A harmadik legfontosabb gond a klímaváltozás, de az még nem visszafordíthatatlan folyamat

– jegyezte meg Mika János.

Juhász Árpád geológus elmondta, hogy a Föld napjához kapcsolódóan a Magyar Természettudományi Múzeumban április 20. óta látható az Olvadó jövőnk című kiállítás. A tárlat, amelyet Áder János köztársasági elnök nyitott meg, több dologra hívja fel a figyelmet. Köztük arra, hogy a jég olvadása miatt végveszélybe kerülnek az állatok – mutatott rá Juhász Árpád.

Az északi régióban a jéggel borítottság egyre kisebb lesz, a szabad vízfelület pedig egyre nagyobb. Ez például a jegesmedvék számára jelent súlyos problémát.

A Déli-sark környékén felgyorsult az olvadás, egyre gyorsabban válnak le hatalmas jégtáblák. Ez a folyamat szintén veszélyezteti az ottani élővilágot, egyre több faj tűnik el a tengerből is – mondta a geológus.

A Föld napja Amerikából indult egyetemi magánkezdeményezésből 1970-ben. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszintű, mára 175 országra kiterjedő mozgalomhoz. Az idei Föld napja központi témája a műanyaghulladékok kezelése. Ennek kapcsán Juhász Árpád pozitívan értékelte, hogy Magyarországon is működik a szelektív hulladékgyűjtés, így a műanyagokat is lehet külön kezelni. Mika János pedig azt emelte ki, úgy tudja világszerte növekvő arányban van a műanyag újrahasznosítása.

Neked ajánljuk
Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak A Volvo is komolyan veszi a klímaváltozás elleni harcot A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam