2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdeink harca a szén-dioxiddal

A magyar erdők mintegy 4 millió tonna szén-dioxidot vonnak ki évente a légkörből, és ezzel több mint 700 000 emberre jutó kibocsátást ellensúlyoznak. A klímaváltozás egyik fő okozója a légkörben található szén-dioxid, az erdők pedig a legfontosabb harcostársaink lehetnek az ellene való küzdelemben.

Egyetlen hektárnyi, azaz mintegy két focipályányi erdő 10-15 tonna szén-dioxidot használ fel a vegetációs időszak alatt, ami az egyharmada az adott terület fölött elhelyezkedő képzeletbeli levegőoszlop szén-dioxid-tartalmának.

A klímaváltozás kiváltó okai között kiemelkedő szerepe van a fosszilis energiahordozók eltüzelésének, minek eredményeként a földi légkör szén-dioxid-tartalma is folyamatosan növekszik.

A világ erdei több mint 650 milliárd tonna szenet raktároznak, aminek 44%-a élő biomasszában, 11%-a holt faanyagban és az alomban, míg 45%-a az erdő talajában raktározódik. Már egyedül az erdei biomasszában tárolt szén mennyisége is meghaladja az atmoszférában található teljes szénmennyiséget.

Az erdőkben megkötött szén mennyisége újabb és újabb erdők telepítésével hatékonyan és gyorsan növelhető, ezért Magyarországon is az erdőterület növelése, valamint a fásítások és fasorok létesítésének ösztönzése a cél.

Neked ajánljuk
Több mint egymilliárd euróból valósulhatnak meg szén-dioxid-mentesítő projektek a kontinensen Rekordmagasra sikerült a klímacsúcs kibocsátása Patanyomok – Dunántúli-középhegység, 1. rész (dokumentumfilm) Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: klimavaltozas.oee.hu
Vissza
Hírfolyam