2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2017-es tények és adatok a klímaváltozásról

Az éghajlatváltozás lehetséges hatásait világszerte egyre többen látják és érzékelik, ezért fokozott érdeklődés övezi a klímakutatás eredményeit. A tudósok nagy erőkkel próbálják feltérképezni a globális hőmérséklet-emelkedéssel, a jégsapkák olvadásával, a szélsőséges időjárási jelenségekkel kapcsolatos okokat és következményeket. Lássuk a 2017-es év legfontosabb megállapításait a témában.

1. Új hőmérsékleti rekordok születtek, a szén-dioxid-koncentráció pedig az eddigi legmagasabb volt

A globális hőmérsékleti adatok azt mutatják, hogy 2017 a valaha mért három legmelegebb év között szerepel. Az ipari forradalom kezdete óta pedig a légkör szén-dioxid-koncentrációja 280 ppm-ről 405 ppm-re növekedett, és a növekedés üteme egyre gyorsul.

2. Csökkenő jégsapkák

2017-ben az Északi-sarkvidéket borító jégtakaró az eddig mért legkisebb kiterjedésű volt. Míg az 1980-as években 5,57 millió négyzetmérföldnyi jég borította az északi és déli sarkot, mára ez lecsökkent 470 ezer négyzetmérföldre.

3. Emelkedik a tengerek és óceánok szintje

A legfrissebb kutatások szerint a világtengerek szintje jóval gyorsabban fog emelkedni a közeli jövőben, mint azt eddig gondolták a tudósok, a 90-es évekhez képest ugyanis megháromszorozódott az emelkedés mértéke.

4. A gleccserek nagy iramban olvadnak

2017 júliusában leszakadt az eddigi legnagyobb jéghegy az Antarktisz egyik selfjéről, melyet egybillió tonnásra becsülnek. 2017-ben az előző évhez képest kétszer annyi, mintegy 1000 jéghegy került az Északi-tengerbe, melyek előbb-utóbb az olajfúró tornyok mellett a vízi közlekedés járműveit is veszélyeztetik.

A gleccserolvadás megfékezésére óriási takarókkal borították be a Rhone-gleccser barlangjának a bejáratát és környékét a svájci Uri kantonban a Furka-hágó közelében 2016. július 19-én. Az óriástakarókkal a jeget próbálják megvédeni a napsugaraktól Fotó: MTI/EPA/Urs Flüeler

5. Újdonságok a szén-dioxiddal kapcsolatban

Mivel a fák és más növények a fotoszintézis során természetes módon vonják ki a szén-dioxidot a levegőből, ez idáig az erdőket tartották a legfőbb szénnyelőknek. Az esőerdők zsugorodásával azonban éppen ellentétes folyamatok jellemzők; műholdas adatok szerint az esőerdők nettó karbonkibocsátók.

Az erdőirtások és talajdegradáció miatt évente 400 millió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe. Az állattartásból eredő metánkibocsátást is 11%-kal magasabbnak vélik, mint korábban.

Az archív felvételen, melyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) 2008. február 27-én tett közzé, illegális fakitermelés látható az indonéziai Szumátra szigetének Riau tartományában. Fakitermelést papíripari termékek előállításához, valamint pálmaolaj-termeléshez folytatnak. Amiatt, hogy Szumátra természetes növényzetét irtják, több üvegházhatást előidéző gáz termelődik, mint amennyit egy Hollandia nagyságú ország termel. A pusztítás egyszersmind ritka tigris- és elefántfajok természetes élőhelyének felszámolásával fenyeget Fotó: MTI/EPA/Alain Compost

6. Az extrém időjárás oka gyakran a klímaváltozásra vezethető vissza

2017-ben mondták ki először egyes kutatók, hogy bizonyos időjárási szélsőségek – pl. az extrém ázsiai hőhullám és az alaszkai Golf-áramlat szokatlanul magas hőfoka – nem fordultak volna elő, ha nincs a klímaváltozás. Kutatók szerint egy olyan határt lépünk át, ahol a klímaváltozás már nem csupán befolyásoló tényezőként lép fel egy-egy globális jelenségnél, hanem alapvető kiváltója annak.

7. A szén-dioxid-kibocsátás újra nőni kezdett

Három év stagnálás után ismét emelkedni kezdett a globális szén-dioxid-kibocsátás. 2017-ben 2%-kal növekedett a fosszilis tüzelőanyagok aránya, ezáltal az emberi társadalomnak tulajdonítható szén-dioxid-kibocsátás elérte a 41 milliárd tonnát. A növekedés oka legfőképp Kína, ahol a szén-, kőolaj- és földgázhasználat 3,5%-kal emelkedett az elmúlt évben.

Fordítás és összefoglaló: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. januári (104.) számában

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: kislabnyom.hu
Vissza
Hírfolyam