2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A lombos erdőkben rejlő erő

Tudtad, hogy árnyalásukkal és párologtatásukkal az erdők hozzájárulnak a hőmérséklet kiegyenlítéséhez, és hogy akár 4-8 fokkal is hűvösebb lehet a levegőjük, mint a városokban? Az erdőségek nélkülözhetetlen szerepet játszanak a klímaváltozás során tapasztalható szélsőséges hőhullámok hatásainak mérséklésében.

A fák árnyalásukkal és párologtatásukkal is hatnak a környezetükre. Egyetlen középkorú fa például 4-5 köbméter vizet párologtat el, vagyis juttat a környezetébe a tavasztól őszig tartó időszakban. A lombos erdők ezért nyáron hatékonyan csökkentik a hőmérsékletet, ami különösen városi környezetben fontos: a növényekből származó párás, ezért nehezebb levegő ugyanis folyamatosan cserélődik a felmelegedett légrétegekkel, és így szelet eredményez. Ez a szél ráadásul nemcsak hűt, hanem szellőztet is: megtisztít a portól és egyéb szennyeződésektől.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás már a hazai erdők légkörét és élőhelyeit is megváltoztatja Idegen fajok a Kárpát-medencében Hóval borított homokdűnék a Szaharában A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja Arcfelismeréssel védik a halak egészségét
Tovább a forrásra: klimavaltozas.oee.hu
Vissza
Hírfolyam