2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassult a légszennyezés javulása

A levegőminőség évtizedeken át tartó javulása után, az elmúlt hét évben jelentősen veszített lendületéből a légszennyezettség ellen vívott harc az Egyesült Államokban – figyelmeztetnek kutatók.

2011 és 2015 között a várt mutatóktól jelentősen elmaradt a nitrogén-oxidok és a szén-monoxid kibocsátásának csökkenése – írja a PNAS folyóiratban megjelent tanulmány alapján az MTI. Az egyebek között a gépjárműmotorokból származó nitrogén-oxidok és szén-monoxid közrejátszanak a káros talaj közeli ózon kialakulásában.

Turisták a füstködben a kínai nagy falnak a Pekingtől mintegy 80 kilométerre, északnyugatra levő Jancsing körzetbeli szakaszánál 2018. február 27-én. A kínai fővárosban ezen a napon a légszennyezettségi mutatószám meghaladta a 200-as értéket, amely a kínai egészségügyi hatóságok hatfokozatú skáláján az ötös, a második legkárosabb kategóriába esik Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A nitrogén-oxid-koncentráció 7 százalékkal csökkent évente 2005 és 2009 között, ám a 2011 és 2015 közötti időszakban a csökkenés mértéke mindössze évi 1,7 százalék volt.

A kutatók szerint az EPA becslése és a valós eredmények közötti különbség az ipari és háztartási forrásokból származó kibocsátás növekedésével, valamint az utakon lévő dízelmotoros járművek számának a vártnál lassabb csökkenésével magyarázható.

Neked ajánljuk
A lakásunk mikroklímája is figyelmet érdemel Leköröztük a vulkánokat, és mi égetjük meg magunkat Életüket is adják a madárvédelemért, ha kell Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam