2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkészült Budapest első klímastratégiája

Megszületett Budapest első klímastratégiai programja, amely a 2018–2030-as időszakra szól – a Fővárosi Közgyűlés rá is bólintott a 170 oldalas tanulmányra. A stratégia céljainak és jövőképének megvalósítására 49 specifikus intézkedést határoztak meg. 

Az intézkedések között van a budapesti épületek korszerűsítése, a kerékpárút-hálózat és a közösségi közlekedés fejlesztése, a megújuló energiaforrások használatának elősegítése, valamint az e-mobilitás bővítése is. A tanulmány tartalmazza a Főtáv Zrt. távhőellátó rendszerének fejlesztését 44 milliárd forint értékben, valamint a közösségi közlekedés fejlesztését, amelyre 500 milliárd forintot szánnak.

A legnagyobb tétel az a 800 milliárd forint, amelyet a fővárosi lakóépületek energetikai korszerűsítésére fordítanak,

többek között az Otthon melege programon keresztül, valamint uniós forrás segítségével.

A klímastratégia szerint javítani kell Budapest levegőjének minőségét.

Budapest belvárosa a Parlamenttel a szmogos, ködös időben 2017. január 31-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A főváros légszennyezettsége többek között azzal is csökkenthető, ha visszaszorítják az agglomerációkban élőknél a vegyes fűtést, és minél több lakást rákapcsolnak a távhőszolgáltatásra – írják.

A főváros első klímastratégiáját a Levegő Munkacsoport is véleményezte. Lukács András, a szervezet elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a jelentés súlyos hiányosságának tartják, hogy a levegőben lebegő apró méretű szilárd részecskéket (PM) nem számítják be az éghajlatot károsító szennyező anyagok közé, miközben több kutatás szerint ezek a részecskék idézik elő a szén-dioxid-kibocsátás után a legnagyobb mértékben a globális felmelegedést. Nem véletlen, hogy

az Európai Bizottság kilenc uniós ország, köztük Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást folytat már több mint nyolc éve a légszennyezettség határértékének folyamatos átlépése miatt.

A teljes cikk a Világgazdaság május 8-i számában olvasható.

Neked ajánljuk
Kezdhetünk hozzászokni a szélsőséges időjáráshoz Mit tehet a világ gyártósora a klíma megóvásáért? Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam