Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek most a legmenőbb zöld kezdeményezések Magyarországon

Az E.ON 2018. május 7-én a Várkert Bazárban immár második alkalommal adta át az úgynevezett E.ON Energy Globe Magyarország díjat, amely a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére szolgál.

A cég fél évvel ezelőtt hirdette meg az Energy Globe Magyarország versenyt, amely egy 1999-ben indult nemzetközi megmérettetés része. A nemzetközi versenyben idén 177 ország, így Magyarország mellett például Ausztria, Csehország és Románia is részt vett. A magyarországi fordulóra beküldött több mint 200 pályaműből a szakmai zsűri döntése, illetve a közönség szavazatai alapján választották ki a nyerteseket és díjazták összesen hat kategóriában – vállalkozás, önkormányzat, jövő generációja, épület, egyéni kezdeményezés, ötlet – Magyarország leginnovatívabb zöld projektjeit.

  • Az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját, egy 100 százalékban elektromos Nissan LEAF autót a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi „Reborn Home” elnevezésű, intelligensház-átalakítási pályázata nyerte, amelynek a különlegessége, hogy az építészeti iroda által tervezett épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.
Reborn Home – Pécs Fotó: E.ON Energy Globe Magyarország
  •  A vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A hálózat célja a magyar gazdák támogatása a biotermesztésben, hogy Magyarországon is népszerűbbé válhasson a fenntartható gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása.
  • A zsűri az önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programjának ítélte oda a díjat, ugyanis a programnak köszönhetően a falu központjában smaragdfaliget, hibrid erőmű (szél- és napenergia), illetve fotovoltaikus napelemtelep található.
Zöld Út Falufejlesztési program -– Nagypál Fotó: E.ON Energy Globe Magyarország
  • A szakmai zsűri különdíját Budapest XIII. kerületi önkormányzata kapta 100 lakásos passzívházprojektjükért.
  • Az épület kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyerte meg a díjat, az óvoda a főváros XIII. kerületében található.
Meséskert Óvoda – Budapest, XIII. kerület Fotó: E.ON Energy Globe Magyarország
  • Az ötlet kategóriában a zsűri döntése értelmében a VR-COM nevű startup csapat nyert KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel.
  • Az egyéni kezdeményezések közül Burgmann Nóra „Zöld Matek” elnevezésű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja kapta meg a díjat.
  • A közönségszavazás a jövő generáció kategóriában a Somogy megyében található Katica Tanya zöldenergiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjának ítélte oda az energiavállalat elismerését.
Katica tanya – Somogy megye Fotó: E.ON Energy Globe Magyarország
Neked ajánljuk
A világ legzöldebb városa: Bécs Öt év alatt negyedével csökkent a hazai fehérgólya-állomány Itt a Tesla kabrió Igaz-e, hogy a napsugárzás pusztítja a koronavírust? Újra szól a fülemüle
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam