2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás már a hazai erdők légkörét és élőhelyeit is megváltoztatja

Az elmúlt ötven évben Magyarországon a felére csökkent a párás, hűvös bükkös klíma területe, az előrejelzések szerint 2050-ig pedig közel 80%-ra nőhet a száraz és meleg erdőssztyeppklíma térfoglalása. Erdeinkben a klímaosztályok területi arányának változása is már egyértelműen mutatja a felmelegedés hatásait.

Az erdők fajösszetételét a termőhely jellege határozza meg, amely egyik fontos tényezője a helyi klíma. Magyarországon az erdészeti tudomány a levegő páratartalma alapján négy klímaosztályt különít el:

  • a bükkös,
  • a gyertyános-tölgyes,
  • a cseres-tölgyes és
  • az erdőssztyepp klímát.

A legnagyobb páratartalmú és a legalacsonyabb közép-hőmérsékletű a bükkös klíma, míg a legszárazabb és legmelegebb az erdőssztyepp. Már a klímaosztályok elnevezése is utal az ott uralkodó fafajokra: a bükkös és a gyertyános-tölgyes klíma alaphelyzetben hegy- és dombvidéki területekre, a cseres-tölgyes alacsonyabb dombvidéki és egyes alföldi részekre, míg az erdőssztyepp jellemzően az alföldi részekre jellemző. Az első három klímacsoport esetében zárt erdőállomány, míg az erdőssztyepp esetében füves részekkel váltakozó facsoportok borítják a földet.

Míg 1961-ben Magyarország területének 5%-a volt bükkös klímába sorolható, 2010-re ez a szám 2%-ra csökkent. Az előrejelzések szerint pedig a bükkös klíma a 2041–2071 közötti időszakra teljesen eltűnik.

Ezzel szemben jelentősen nő az erdőssztyeppklíma térfoglalása: 1961-ben 19%, 2010-re már 25% az arány, míg a prognózis a 2041–2071 közötti időszakra már akár 80%-ot vetít előre. Ezt úgy kell elképzelni, hogy Magyarországra – a változás jelenlegi ütemével számolva – néhány évtizeden beül a napjainkban Dél-Ukrajnában, Kelet-Romániában uralkodó klimatikus viszonyok lesznek jellemzőek.

Neked ajánljuk
Óriási faültetési kampány kezdődött Indiában Az EU és Izrael segítségét kérte Ciprus az erdőtüzek megfékezéséhez Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: klimavaltozas.oee.hu
Vissza
Hírfolyam