2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idegen fajok a Kárpát-medencében

Tudtad, hogy csak az elmúlt 20 évben több új idegenhonos rovarfaj jelent meg az erdeinkben, mint az elmúlt száztíz évben összesen? Természetes ellenségeik hiánya miatt a nem őshonos növény- és állatfajok tömegszaporodásra képesek, miközben elfogyasztják vagy kiszorítják élőhelyükről az őshonos élőlényeket...

A változó klímában olyan állat- és növényfajok is megjelennek a Kárpát-medencében, amelyek más kontinensekről, például Amerikából vagy éppen a Távol-Keletről származnak. Terjedésüket az ember is elősegíti, amikor nagy távolságokra szállított áruk csomagolóanyagában vagy éppen a világot beutazó turisták poggyászában akarva-akaratlanul új élőhelyekre hurcolja be ezeket a fajokat.

Az idegenhonos fajok egy része tömegszaporodásra képes, agresszíven terjedő, úgynevezett inváziós faj. Természetes ellenségeik és fogyasztóik hiányában képesek kiszorítani az őshonos fajokat, így átalakítani akár egész tájegységek arculatát. A növények között ilyen faj például a bálványfa, vagy az ártereken elterjedt zöld juhar, de említhetjük a japán keserűfüvet is, amely a kertekből kivadulva jelent meg kiirthatatlan foltokban a magyar erdők szegélyein, kiszorítva az egyébként ott honos cserjefajokat, mint például a kökényt, a galagonyát vagy a vadrózsát.

A jövevény rovarok pedig a hazai növényvilág új fogyasztói. A legtöbb esetben meg sem lehet jósolni megjelenésük hatásait, de már az új fajok számában bekövetkező robbanásszerű növekedés is fokozott óvatosságra int.

Neked ajánljuk
Közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél Két Celsius-fokra vagyunk a visszafordíthatatlantól? Magyar természetfotósok sikere Olaszországban Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: klimavaltozas.oee.hu
Vissza
Hírfolyam