2018. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elolvadnak Új-Zéland gleccserei

Lassan teljesen elolvadnak Új-Zéland gleccserei: az elmúlt négy évtizedben jegük 30 százalékát elveszítették egy most megjelent tanulmány szerint. A szomorú jelenségről az új-zélandi Nemzeti Vízügyi és Légköri Kutatóintézet (NIWA) rövid, repülőgépekről készített, angol nyelvű riportfilmjéből még több részlet megtudható.

A NIWA által bemutatott jelentés alapjait mostani és korábbi évekből származó felvételek adták. Az elmúlt hónapokban – egy szokatlanul meleg nyarat követően – az olvadás különösen erőteljessé vált.

Trevor Chinn, a NIWA gleccserkutatója szerint „ez volt a legrosszabb év, amelyet valaha átéltek”. A gleccserek több mint fele nemcsak az előző télen nyert jeget, hanem az egy évvel korábbi tél jegét is elveszítette. A jelenség oka a klímaváltozás.

„A Föld hőmérsékletéről azt mondasz, amit akarsz, a gleccserek azonban nem hazudnak” – mondta Andrew Lorrey klímaszakértő.

Az intézet több mint 40 új-zélandi gleccserről készített ezernyi felvételt minden nyár végén a tanulmányhoz. A szigetállam legismertebb gleccsereinek egyike a Ferenc József-gleccser, amely az új-zélandi Alpok nyugati oldalán húzódik mintegy 10 kilométer hosszan.

Neked ajánljuk
A kaliforniai erdőtüzek fénye rávilágít a klímaváltozás valódi kockázataira Mi lesz a szén-dioxiddal? Tovább nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma Újra indul a „ne öntse a lefolyóba!” kampány Zero waste is the new black
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam