2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Budapest után a megyei jogú városok is csatlakozni kívánnak az Under2 klímavédelmi együttműködéshez

Május 14-én Magyarország megyei jogú városai a Sándor-palotában jelentették be, hogy csatlakozni kívánnak a párizsi klímacél betartása érdekében létrejött Under2 („Két fok alatt”) nevet viselő nemzetközi klímavédelmi együttműködéshez. Az Under2 ma a legjelentősebb szubnacionális kezdeményezés világunkban, mely többek között lehetőséget teremt arra is, hogy az amerikai városok és szövetségi államok klímavédelmi tevékenysége ellensúlyozza azt a hatást, amit Trump-adminisztráció párizsi egyezményből való kihátrálása idézett elő.

Az Under2 2015-ben húsz ország részvételével jött létre, amelyek vállalták, hogy 2050-re üvegházgáz-kibocsátásukat az 1990 előtti szintre csökkentik annak érdekében, hogy a globális felmelegedés mértéke ne érje el a két Celsius-fokos értéket. Az elmúlt évek során a klímaváltozás ügyéért elkötelezett országok és városok csatlakozásával az Under2 a Föld közel másfél milliárd lakosát képviselő együttműködéssé nőtte ki magát.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a döntő szerep a városokra, különösen a nagyvárosokra hárul. A kibocsátás 70 százalékáért ugyanis ezek felelnek”

– jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn, miután hivatalában fogadta Tarlós István főpolgármestert és a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjait.

Áder János köztársasági elnök fogadja Tarlós István főpolgármestert és a megyei jogú városok polgármestereit a Sándor-palotában Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Under2 nemzetközi klímavédelmi együttműködésről szóló tárgyalás után Áder János közölte: Budapest 2015-ös belépése után most az MJVSZ tagjai is egyhangúlag úgy döntöttek, hogy csatlakozni kívánnak a mozgalomhoz.
Az államfő azt mondta,

a 2015-ös párizsi klímaegyezménnyel „lélektani áttörés” történt, de még mindig rengeteg a tennivaló, a kitűzött cél eléréséhez a nemzeti vállalások nem elegendőek.

Az Under2 kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a csatlakozók vállalják: 2050-ig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását – mutatott rá Áder János. Elhangzott, hogy a nemzetközi mozgalom tagjai ma már világszerte több mint egymilliárd embert képviselnek.

Áder János hangsúlyozta: a közös cél, hogy élhető környezetet, fenntartható gazdaságot, urbanizált térséget hagyjunk a következő generációkra.

Áder János: „Az Under2 kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a csatlakozók vállalják: 2050-ig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását” Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tarlós István főpolgármester elmondta, az utánunk jövő generációkat érintő problémák közül az egyik legégetőbb a globális klímaváltozás kérdése. Az államfő 2015-ben kereste meg a nemzetközi szervezethez való csatlakozás miatt, és a Fővárosi Közgyűlés még abban az évben döntött Budapest csatlakozásáról.

„Budapest azóta kidolgozta klímastratégiáját, és azt rendelkezésre bocsátja a 23 megyei jogú város polgármesterének” – közölte.

Az államfő az MVJSZ elnökétől, Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármestertől kérte, hogy a kezdeményezést továbbítsa a megyei jogú városok polgármesterei felé.
Szita Károly elmondta,

a megyei jogú városok egyhangúlag döntöttek arról, hogy „a klímavédelem nemzetközi éllovasai lesznek”.

Ezek a városok 2022-ig több mint százmilliárd forintot költenek majd klímavédelemre, energiahatékonyságra és fenntarthatóságra – közölte, és példaként említette, hogy a közintézmények jelentős részét energiahatékonnyá teszik, megújuló energiaforrásokat kötnek a közösségi rendszerekre. Az említett összeg egy része európai uniós forrásból, másik része a Modern városok programból származik – jelezte Szita Károly.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam