2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Klímabajnokok” emelkednek ki a párizsi klímaegyezmény árnyékából?

Május 10-én zárult Bonnban a tárgyalássorozat, amely a lengyelországi Katowicében tartandó decemberi klímatárgyalásokat, a COP24-et készítette (volna) elő. A párizsi klímaegyezményt követő kritikus év után végre egyre több döntéshozó állt ki a klímavédelem mellett. Vajon a többiek is követik őket? 

A napirend zsúfolt volt, a viták pedig alapvető kérdések körül folytak – például a nagyobb ambíciókról a kibocsátáscsökkentési vállalások terén, vagy éppen a fejlődő országok támogatásáról. Nem meglepő, hogy a lassú előrehaladás miatt szeptemberre egy extra egyeztetési kört kellett beiktatni, amit Bangkokban tartanak.

Alig két évvel azután, hogy világméretű egyezmény született Párizsban a globális felmelegedés mértékének megállításáról 1,5 °C-nál, egyre több „klímabajnok” vezető látszik most előlépni a sötétből.

A világ vezetői a klímakonferencián megfogalmazott célokról szóló hangzatos nyilatkozataik ellenére többnyire képtelenek voltak a megfelelő lépések meghozatalára.

Amikor Donald Trump amerikai elnök tavaly felrúgta a megállapodást, a világ többi része még hangosabban kiállt a klímaegyezmény mellett.

Bár a vezetők a G7- és G20-csúcson is megerősítették elkötelezettségüket a párizsi egyezmény mellett, a klímavédelmi intézkedések a mai napig elégtelenek.

A kritikus hangok szerint a párizsi megállapodás körüli eufória hamis volt, hiszen a világ valójában szélsebesen halad a 3 °C-os globális felmelegedés felé.

Tanácskoznak a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának résztvevői a G20-csoport soros elnöki tisztségét betöltő Argentína fővárosában, Buenos Airesben 2018. március 19-én Fotó: MTI/EPA/G20

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern megmutatta azt a bátor vezetői képességet, amire szükség van. Az áprilisi kormánydöntés értelmében ugyanis egyáltalán nem adnak ki több engedélyt tengeri földgáz- és olajkutatásra az országhoz tartozó kizárólagos gazdasági övezetben. Itt az ideje, hogy más vezetők is kövessék a példát.

Mindeddig főleg a nem állami szereplők vezették a klímaválság elleni küzdelmet. Párizs és Koppenhága városvezetése például kitiltja a benzines és/vagy dízeljárműveket. Egyre több vállalkozás hozza összhangba működését a párizsi célokkal.

A kormányoknak most kellene átvenniük a stafétát. Például az Egyesült Királyságnak, ahol Claire Perry klímaváltozásügyi miniszter szigorítaná a brit szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési tervek hosszú távú célszámait. Amennyiben a tervekhez komoly belföldi intézkedések is kapcsolódnak majd, az jó példával szolgálhat a többi ország vezetői számára.

Angela Merkel német kancellárt nemzetközi szinten az éghajlatvédelem bajnokaként tartják számon, ugyanakkor Németországon belül sajnos szégyenletesen kevés konkrét intézkedés történt.

Márciusban az újonnan megalakuló német kormány egy úgynevezett „szénbizottságot” hozott létre, melynek feladata az lesz, hogy forgatókönyvet készítsen a szén kivezetésére a német energiamixből 2030-ra. 

Az Európai Bizottság felülvizsgálja az EU hosszú távú éghajlatvédelmi terveit, hét tagállam pedig ambiciózusabb vállalásokat sürget. Ezeket azonban tettekre is kell váltani, és erősebb célok kitűzésére van szükség, hogy a nemzetközi színtéren is lökést kapjanak a tárgyalások.

Kína már három évvel előtte elérte a 2020-as kibocsátási céljait, így szerepe lehet a klímatárgyalások előrevitelében. Tavaly azonban ismét nőttek Kína kibocsátásai, Pekingnek tehát éppúgy rengeteg tennivalója van hazai pályán, mint az EU-nak.

Az országoknak most kell olyan módszereket életbe léptetniük, amelyek megerősítik és tovább fokozzák a határozott éghajlatvédelmi fellépést.

A vezetőknek bátran el kell kötelezniük magukat eddig soha nem látott mértékű változtatások mellett. Nincs második esélyünk.

Készült Jennifer Morgan, a Greenpeace International ügyvezető igazgatójának a Thomson Reuters Foundation News oldalon megjelent írása alapján.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greenpeace.blog.hu
Vissza
Hírfolyam