2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyetlen „apró” változás elegendő volna ahhoz, hogy radikálisan csökkentsük a klímaváltozás hatásait

A Kelet-Angliai Egyetem és az ausztráliai James Cook Egyetem tudósai legutóbbi kutatásuk révén arra jutottak, hogy a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét megmentené a klímaváltozás hatásaitól, ha 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését. Így már, hogy tudjuk a megoldókulcsot, már csak tenni kellene érte a gyakorlatban is.

A kutatók mintegy 115 ezer fajt, köztük 31 ezer rovar-, 8000 madár-, 1700 emlős-, 1800 hüllő-, 1000 kétéltű- és 71 ezer növényfajt tanulmányoztak – így a maga nemében ez a legnagyobb szabású ilyen kutatás.

„Azt akartuk megtudni, hogy a különböző klímaváltozási előrejelzések miként hatnak egyes térségekre, azok miként válnak klimatikusan alkalmatlanná az ott élő fajok számára.

A biodiverzitásra leselkedő kockázatokat úgy mértük, hogy számba vettük azokat a fajokat, amelyek esetében már jelezték, hogy a klímaváltozás miatt földrajzi elterjedésük több mint felét elveszítik”

– magyarázta Rachel Warren professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A fenti arányban veszthetik el a különböző fajok a földrajzi elterjedésüket 2100-ig 1,5 Celsius-fokos, valamint 2 és 3,2 Celsius-fokos emelkedés esetén (piros oszlop: rovarok; narancssárga oszlop: növények; kék oszlop: gerincesek) Grafika: theguardian.com

Azt találták, hogy amennyiben sikerül 1,5 Celsius-fokra korlátozni a felmelegedést, az hatalmas előnyökkel járna a biodiverzitásra, sokkal több előnnyel, mint a 2 Celsius-fokos korlátozás.

A rovarok különösen érzékenyek a klímaváltozásra: 2 Celsius-fok esetében a 31 ezer általunk tanulmányozott faj 18 százaléka elveszítené földrajzi elterjedésének több mint felét, 1,5 Celsius-fok esetén ez 6 százalékra csökkenne.

Azt érdemes hozzátenni, hogy a globális felmelegedés a jelen állás szerint 3 Celsius-fok felé tart, még akkor is, ha az országok teljesítik a szén-dioxid-kibocsátásuk vonatkozásában vállalt nemzetközi kötelezettségüket – ebben az esetben a rovarok mintegy fele fogja elveszíteni élőhelye felét.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam