2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A NASA új vezetője már elismeri a klímaváltozást

Korábbi elutasító álláspontját feladva a NASA közelmúltban kinevezett új vezetője már elfogadja, hogy jelentős mértékben az ember okozza a globális klímaváltozást. Jim Brindenstine azt is bejelentette, hogy támogatja a NASA klímaváltozással kapcsolatos kutatásait.

Jim Brindenstine korábban „klímaszkeptikus ” nézeteiről volt ismert, emiatt komoly bírálatokat kapott, amikor Trump őt nevezte ki az amerikai űrkutatás vezetőjének. Öt évvel ezelőtt kongresszusi képviselőként még azt is kétségbe vonta, hogy valós folyamat a globális felmelegedés. Novemberi meghallgatásakor már elfogadta, hogy az emberi tevékenység is hozzájárul a folyamathoz, de odáig már nem ment el, hogy ez lenne a fő tényező.

Fotó: wikimedia.org

A NASA irányítója most ennél jóval tovább ment, amikor úgy fogalmazott, hogy nem vonja kétségbe a tudományos konszenzust.

„Tudom, hogy ehhez mi, emberek jelentős mértékben járulunk hozzá” – mondta, aláhúzva azt is, hogy elfogadja: a szén-dioxid-kibocsátás az egyik kulcstényező.

Olyan mennyiségben bocsátjuk ki a légkörbe, amit nem láttunk előre, és ez az üvegházhatású gáz melegíti a bolygót. Ez egyértelmű, és mi vagyunk a felelősök érte.

Politikai kinevezési gyakorlata, a szénhidrogén-alapú energiaipar melletti elkötelezettsége és a párizsi egyezményből való amerikai kilépés miatt Donald Trump klímapolitikája folyamatos bírálatokat kap Amerikában és a világban. Brindenstine, aki 2013-ban még a republikánus klímaszkeptikusok kedvelt szövegét mantrázta, mondván, inkább az időjárás-előrejelzésre kellene többet fordítani klímakutatás helyett, most arról beszélt:

a NASA mindig a tudományhoz tartja magát, és ebben nincs helye pártpolitikai megfontolásoknak.

Neked ajánljuk
Ejtették New York keresetét az olajóriásokkal szemben Milyen lenne a Föld ember nélkül? Megvan a módszer, amellyel a búza hatszor is teremhet évente „Legyél TE is Eleven!” – Fenntarthatósági Nap az Akvárium Klubban Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam