2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

13 európai város légszennyezettségét pontozta a Greenpeace

A Greenpeace 2018-as városértékelése: mobilitás, légszennyezés, közlekedés. Budapest a 13 város közül a 9. helyen végzett. Azokban az országokban, ahol az autósok nagy számban váltottak kerékpárra vagy gyalogos közlekedésre, nemcsak biztonságosabbak lettek az utak, de a levegő is tisztább.

Ezt támasztja alá a Greenpeace új tanulmánya, melyben 13 európai várost értékelt, köztük Budapestet is. Az EU Zöld Hetére elkészült értékelés alapja a közlekedés, a mobilitás és a légszennyezettség volt.

„A levegő tisztasága és a közlekedésbiztonság között szoros kapcsolat van. A tanulmány rávilágít arra, hogy ha fenntartható módon fejlesztik egy város tömegközlekedési infrastruktúráját, akkor az emberek tisztább levegőt lélegezhetnek, és az utak is biztonságosabbak lesznek a kerékpáros és gyalogos közlekedés számára” – mondta Stoll Barbara, a Greenpeace nemzetközi Tiszta Levegő-kampányának felelőse. 

Szmog Párizsban Fotó: flickr.com

A Wuppertal Institute kutatása szerint

magas a levegőszennyezettség például Budapesten, Londonban és Párizsban, míg a vizsgált városok közül többek között Zürichben, Oslóban és Koppenhágában volt a legtisztább a levegő.

A tiszta levegő mellett ez utóbbi városokban voltak a legbiztonságosabbak az utak, és itt volt a legfejlettebb a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra is.

A legjobban Koppenhága szerepelt az értékelésben, ahol nagyon sokat tettek nemcsak a jó levegőért, de a város élhetőségéért is. A legrosszabb értékelést Róma és Moszkva kapta: ott még sokat kell tenni a fenntartható mobilitás érdekében.

Budapest a 13 város közül a 9. helyen végzett.

A tömegközlekedés magas pontszámot kapott, viszont a légszennyezettség, valamint az utak biztonsága jócskán hagy kívánnivalókat maga után. A kerékpáros és gyalogos infrastruktúra szintén igen sok fejlesztést igényel.

Szmog Budapesten Fotó: MTI/Mohai Balázs

A súlyos légszennyezettség miatt május közepén per indult az Európai Bíróságon hat ország – köztük Magyarország – kormánya ellen. A Bizottság azért kezdeményezte az eljárást, mert nem látott megfelelő garanciákat arra, hogy a magyar kormány által benyújtott intézkedési terv valóban hatékonyan tudja csökkenteni a levegőben a szálló por (PM₁₀) határérték feletti mennyiségét.

„Itt az ideje, hogy a magyar kormány hatékony intézkedéseket tegyen a légszennyezettség csökkentése érdekében. Évtizedek óta minden évben több ezren halnak meg itthon idő előtt a rossz levegő miatt. Azt várjuk a most felálló kormánytól, hogy lépjen fel hatékonyan a szennyező dízeljárművek használata ellen, és támogassa a környezetbarát tömegközlekedés, valamint a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra fejlesztését” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Neked ajánljuk
Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam