2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás, klímaapokalipszis, klímaháborúk, klímamenekültek – és a humanitárius jog

A jelenleg hatályos genfi konvenció szerint menekültnek számít, aki származási országában kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak van kitéve faji, vallási, politikai okokból, nemzeti hovatartozása vagy bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozása miatt. Ha ezt a meghatározást kiterjesztik az ökológiai okokból menekülőkre, Európa soha nem tapasztalt humanitárius katasztrófával nézhet szembe.

A New York Times egyik írásában rögzíti, hogy jelenleg több mint 65 millióan menekülnek, ők már elhagyták lakóhelyüket. Közöttük 25 millió olyan menekült, illetve menedékkérő van, aki saját országán kívül él. E szám azonban nem tartalmazza az éghajlatváltozás miatt távozó embereket. A nemzetközi jog értelmében ma

csak a háború vagy üldöztetés miatt országukból elmenekülők jogosultak menekültstátuszra. Az éghajlatváltozás miatt távozni kényszerülő emberek – vagy azok, akiknek életét az éghajlatváltozás megnehezítette – nem jogosultak rá.

A jog egyáltalán nem nyújt számukra védelmet, csupán akkor, ha bizonyítják, hogy háborús övezetből menekülnek, vagy üldöztetésnek lennének kitéve, ha hazatérnek.

Afrikai migránsok érkeznek a dél-spanyolországi Motril kikötőjébe 2018. május 14-én. A kisebb bárkában utazó 35 bevándorlót a spanyol tengeri mentőszolgálat vette hajójára a Földközi-tengeren Fotó: MTI/EPA/Miguel Paquet

Az elmúlt két évben egy tudományos és érdekképviseleti csoport célként tűzött ki egy teljesen új szerződést, új kategóriákkal a lakóhelyüket – többek között az éghajlatváltozás pusztításai miatt – elhagyni kényszerültek számára. Michael W. Doyle, a Columbiai Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal, joggal és politikatudománnyal foglalkozó intézetének egyetemi tanára (aki a Globális Kormányzás Központot irányítja az egyetem jogi karán) egy új szerződés megfogalmazásán dolgozik.

Doyle nem várja, hogy hamarosan új szerződést fogadnak el, de ahhoz ragaszkodna, hogy az erre irányuló párbeszéd megkezdődjön, mivel egyre növekvő rekordszámban hagyják el emberek a hazájukat, hontalanná válva, de gyakran mindenféle jogi státusz nélkül maradva. 

Líbiából Európába igyekvő migránsok a Proactiva Open Arms katalán, nem kormányzati segélyszervezet aktivistáira várnak, hogy kimentsék őket túlzsúfolt csónakjukról a Földközi-tengeren, Líbia partjai előtt 2018. május 6-án
Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

A nemzetközi viták megindulását mindenesetre jól jelzi, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezet már két szélesebb kategóriára osztja a környezeti migráció érintettjeit. Eszerint valakik csak időlegesen kényszerülnek elhagyni lakóhelyüket (környezeti katasztrófák, pl. hurrikán, földrengés miatt), míg mások a jövőben egyre fokozódó környezeti válságok miatt lesznek kénytelenek elvándorolni.

Klímaapokalipszis: százmilliók indulhatnak útnak a „klímaháborúk” miatt?

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Elemzések Központjának Katonai Tanácsadó Testülete 2014-ben kiadott egy jelentést, amely szerint az éghajlatváltozás a Közel-Keleten és Afrikában – elsősorban a víz- és élelmiszerkészletek eltűnésével – fokozza majd a regionális és etnikai feszültségeket. Egyes szakértői vélemények szerint a Szíriából megindult menekültáradat is részben a klímaváltozás miatt következett be, és egy 2006-ban jelentkező, hosszan tartó szárazság lehetett a kiváltó ok.

Solomon M. Hsiang, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora egy olyan kutatásukról számolt be, amely arra jutott, hogy

az általuk vizsgált térségekben bekövetkező szokatlan hőmérséklet-emelkedés több mint 50 százalékkal növeli meg az erőszakos fellépések, pl. a helyi háborúk számát.

A tanulmány előrejelzése szerint amennyiben 2050-ig bekövetkezik a 2-4 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés, úgy az globális szinten 8–16 százalékkal fogja megnövelni az erőszakos bűnesetek számát.

A cikk második fele a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: alaptorvenyblog.hu
Vissza
Hírfolyam