2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erős stratégiával az éghajlatváltozás ellen

Tekintettel arra, hogy a tevékenységük sokak életét befolyásolja, a MOL-csoporttal szemben támasztott társadalmi elvárások magasabbak, mint valaha. A MOL-csoport szerint a vállalati értékteremtés egyetlen és egyben fenntartható módja, amennyiben a növekedés nemcsak a vállalat számára jelent előrelépést, hanem abból minden érintett, azaz a társadalom is profitálhat. Ennek egyik legfontosabb eleme egy jól működő fenntarthatósági stratégia kidolgozása és követése.

Felelős működéssel a fenntartható jövőért

Az Európai Bizottság döntésével összhangban a Next-E konzorcium tagjaként többek között a MOL-csoport részesül társfinanszírozásban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program keretében, melynek célja, hogy 252 elektromos töltőhely kialakításával egy összefüggő és interoperábilis hálózat jöjjön létre hat közép-kelet-európai országnak a MOL kiskereskedelmi hálózata által lefedett területein áthaladó fő közlekedési útvonalai mentén.

Az eredmények magukért beszélnek: új energiahatékonysági intézkedéseik nyomán 2017-ben 37 ezer tonna CO2-megtakarítást értek el.

Az idei évben kiemelt figyelmet kap a fenntartható finanszírozás és a műanyagok jövője: az EU fenntartható finanszírozással foglalkozó magas szintű szakértői csoportja elkészítette végleges ajánlásait az Európai Bizottság részére, valamint megjelent a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia.

Az ajánlások alapján megfogalmazott célok egyértelműek:

A tisztaenergia-alapú közlekedés arányának növelése, az üzemanyag-hatékonyság növelése a hagyományos fosszilisüzemanyag-alapú közlekedés fokozatos kiváltásával.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kezelése a MOL-csoport kockázatkezelési folyamatának szerves része. A kockázatokat az egyes üzletágakat és funkcionális területeket lefedő Egységes vállalati kockázatkezelési (ERM) rendszer keretében mérik fel és kezelik a kockázati térképek segítségével.

Az alábbiakat tekintik a MOL-csoport tekintetében legjelentősebb éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatot hordozó területeknek a 2030-ig tartó időszakban:

  • a felülvizsgált európai kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS)
  • bioüzemanyagok növekvő száma, különös tekintettel a korszerű hulladékalapú üzemanyagokra
  • üzemanyag-hatékonyság
  • alternatív üzemanyag-infrastruktúra
  • közlekedés elektrizálása és digitalizációja
  • a közlekedési ágazat potenciális energiahatékonysági kötelezettsége
  • fenntartható műanyagok iránti fogyasztói kereslet
  • műanyaghasználatot és műanyaghulladékok keletkezését korlátozó és csökkentő jogszabályi lépések

A vonatkozó uniós előírásokat tartalmazó éghajlatváltozási és tisztaenergia-alapú közlekedési csomag hosszabb távon jelentős hatással lehet a fosszilis tüzelőanyagok és energia iránti kereslet alakulására. Hosszabb távon a fogyasztói preferenciák várhatóan a környezetkímélőbb termékek felé mozdulnak el, és ez az egész iparágra hatással lesz.

A közlekedés elektrizálódása terén előre jelzett növekedés és az elektromos meghajtású gépjárművek számának stabil növekedése várhatóan új üzleti lehetőségeket teremt az összefüggő, költséghatékony és interoperábilis töltőhálózatot működtető vállalatok számára.

Emellett a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia nyomán várhatóan növekvő európai műanyag-újrafeldolgozási ráta új üzleti lehetőségeket teremt az újrafeldolgozási tevékenységek nagyobb fokú integrációja révén.

A MOL-csoport 2030 stratégia már számol ezekkel a lehetséges forgatókönyvekkel, és főbb vonalaiban meghatározza azt az utat, melyen haladva a vállalatcsoport kiaknázhatja ezeket a lehetőségeket.

Neked ajánljuk
Az okosablakoktól az elektromos kompig – Zöld Fordulat Európában Tudósok, környezetvédők és olajtársaságok közösen sürgetik a metánkibocsátás szigorúbb szabályozását Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: Mol.hu
Vissza
Hírfolyam