2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pontozták Budapestet: nem gondoltuk volna, hogy ebben vagyunk a leggyengébbek

Miben jobb Svájc vagy Szingapúr Magyarországnál? Melyek azok az eszközök és szolgáltatások, amelyeket a magyarok alig használnak, és ez a városok előrehaladottságán is meglátszik? A portfolio.hu arra volt kíváncsi, hogy hogyan lehet pontozni egy város fejlettségét, ezek alapján miben a legerősebb Budapest, és miben a leggyengébb. Az eredmény igencsak meghökkentő lett.

Milyen 6 alrendszerrel lehet a leginkább megragadni egy város okosságát? A porfolio.hu már bemutatott olyan kezdeményezéseket, amelyek akár Magyarországon is azért jöttek létre, hogy élhetőbbek és fejlettebbek legyenek a településeink. De vajon, ha pontozni kellene Budapestet a közlekedés, az oktatás, a várostervezés, az internet gyorsasága, vagy az üzleti élet alapján, hol szerepelne egy 100-as rangsorban?

Egy több országban is üzemelő, parkolási szolgáltatást nyújtó vállalat (EasyPark) összesítő elemzést készített arról, hogy a nagyvárosokban milyen minőségben és mennyiségben állnak rendelkezésre egy okos várost meghatározó tényezők (lásd az alábbi táblázatot). A közlekedés, fenntarthatóság, kormányzás, innováció, digitalizáció, életszínvonal témakörökben összesen 19 mutatót készítettek, 500 város adatai alapján. A városok 1 és 10 közötti pontszámokat kaphattak minden mutatóra, ezeket eltérő mértékben súlyozva pedig a végpontszám alapján készült el a 100 „legokosabb város” rangsora.

Az utak és a csatornák feltalálása óta nem volt olyan fontos városfejlesztési áttörés, mint a Smart City, azaz az okosváros megjelenése! Az igazán különleges pedig az, hogy a legkisebb településektől a világvárosokig mindenkit érint.

Az 5. helyen Boston végzett, ahol az oktatás és az üzleti élet maximális pontszámot kapott, de az internet gyorsasága, és az okostelefonok elterjedése is kiemelkedő. A svájci város, Zürich lett a 4., az összesített pontszáma 7,75. Stockholm szinte minden mutatójában magas értékeket kapott, a legalacsonyabb is majdnem eléri a 6 pontot. Második helyen Szingapúr végezett 7,83 ponttal, egy századdal megelőzve Stockholmot.

Fotó: europe-re.com

Az első helyezett Koppenhága lett 8,24 összesített ponttal. A városban 9 feletti pontot kapott az okosparkolás és az épületek, a lakossági aktivitás, az üzleti élet, az okostelefonok elterjedése, illetve az a mutató is, amely 20 ezer megkérdezett szakértő véleménye alapján került kialakításra, az alapján, hogy ők mennyire tartják okosnak az adott várost.

Hogy szerepelt a listában Magyarország?

A magyar városok közül  Budapest került be a listába, és a 79. helyre volt elég az összesített 4,38-as pontszáma. Ez jócskán elmarad a korábban bemutatott 7-8 pontos okosvárosoktól, területi összehasonlításban viszont a szlovák és a román főváros előtt szerepelt Budapest. Szlovénia fővárosa 13 hellyel előrébb került, illetve Bécs a 32. helyen végzett.

Budapest legjobban a 4G-hálózat kiépítettségében, a közlekedésben és a környezetvédelemben (például az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás alacsony mértéke miatt) teljesített a vizsgálat alapján.

Több olyan mutató is volt azonban, ahol még 2 pontot sem kapott a város, ilyen volt a tiszta energia, vagyis a megújuló forrásból származó villamos energia és az okostelefonok elterjedése, amit talán viszonylag meglepő eredménynek találhatunk a kapott 1,09 pontjával (ez lényegében azt jelenti, hogy az összes értékelt város közül az utolsók között vagyunk ezen a területen, a legutolsó kapott 1 pontot).

Az eredményt talán árnyalja valamivel, hogy az okostelefonok használatára nemcsak a fővárosi adatokat, hanem országos számokat néztek, és az elmaradottabb vidéki községek és falvak lakói között biztosan kevesebb az okoskészülékek aránya, de ettől az eredmény még ugyanaz marad. Ezek mellett 2-3 pont között értékelték, vagyis szintén alacsony szintet ért el az autómegosztás területe, a lakossági részvétel, az oktatás, az üzleti élet és az életszínvonal.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam