2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ 13 ezer városának szénlábnyomát számították ki

A világ 189 országa 13 ezer városának szénlábnyomát állapították meg norvég kutatók, számításaik szerint Szöulnak, a kínai Kantonnak és New Yorknak a legnagyobb a szénlábnyoma. Budapest a 210. helyre került.

A szénlábnyom azt mutatja meg, hogy mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenység, életmód által. Az Environmental Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek megállapították, hogy globálisan a legnagyobb szénlábnyoma néhány sűrűn lakott, nagy jövedelmű városnak és azok környékének van.

100 nagyváros felelős globálisan az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 18 százalékáért.

New York egyike a legszennyezőbb metropoliszoknak Fotó: Pixabay.com

Minél nagyobb az emberi karbonlábnyom, annál nagyobb hatással vagyunk az éghajlatváltozásra. A kutatók létrehoztak egy honlapot is, amely részletesen bemutatja a vizsgált városok szénlábnyomát.

A lista első tíz helyén Szöul, Kanton, New York, Hongkong, Los Angeles, Sanghaj, Szingapúr, Chicago, Jokohama és Rijád áll. Budapest a 210. helyre került.

A globális népesség mintegy 54 százaléka él városokban, és a világ energiafelhasználásának 70 százaléka az ő számlájukra írható. A világ 600 városában koncentrálódik a gazdasági fejlődés többsége, becslések szerint a globális GDP 60 százalékát itt állítják elő

– emlékeztetnek a kutatók.

Neked ajánljuk
Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam