2018. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ 13 ezer városának szénlábnyomát számították ki

A világ 189 országa 13 ezer városának szénlábnyomát állapították meg norvég kutatók, számításaik szerint Szöulnak, a kínai Kantonnak és New Yorknak a legnagyobb a szénlábnyoma. Budapest a 210. helyre került.

A szénlábnyom azt mutatja meg, hogy mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenység, életmód által. Az Environmental Research Letters című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek megállapították, hogy globálisan a legnagyobb szénlábnyoma néhány sűrűn lakott, nagy jövedelmű városnak és azok környékének van.

100 nagyváros felelős globálisan az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 18 százalékáért.

New York egyike a legszennyezőbb metropoliszoknak Fotó: Pixabay.com

Minél nagyobb az emberi karbonlábnyom, annál nagyobb hatással vagyunk az éghajlatváltozásra. A kutatók létrehoztak egy honlapot is, amely részletesen bemutatja a vizsgált városok szénlábnyomát.

A lista első tíz helyén Szöul, Kanton, New York, Hongkong, Los Angeles, Sanghaj, Szingapúr, Chicago, Jokohama és Rijád áll. Budapest a 210. helyre került.

A globális népesség mintegy 54 százaléka él városokban, és a világ energiafelhasználásának 70 százaléka az ő számlájukra írható. A világ 600 városában koncentrálódik a gazdasági fejlődés többsége, becslések szerint a globális GDP 60 százalékát itt állítják elő

– emlékeztetnek a kutatók.

Neked ajánljuk
Határozott fellépést ígér az ENSZ az egészségkárosító ázsiai levegő javítása érdekében Kína vagyonokat költ a környezetszennyezés leküzdésére Egy nagy oroszlán védi a zaj- és levegőszennyezéstől a Hungária körút mellett élőket Ritkábban betegszik meg az, aki kutyát tart Jönnek az okoserőművek
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam