2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért fognak a most felnövők nehezebb életet élni, mint mi

Budapestről indult útjára a V4SDG – Visegrad for Sustainability (Visegrád a Fenntarthatóságért) kezdeményezés, amely elsőként köti össze a régió fiatal vezetőit a fenntartható fejlődés érdekében. Az indító rendezvényen, melynek a Google Ground adott helyszínt, több mint 100 szakember és ifjúsági képviselő ötletelt a fenntarthatóság kihívásairól és megoldásairól.

Az eseményen többek közt részt vett Jörg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója, Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete, valamint Bonifert Márta, a Magyar Üzleti Vezetők Fórumának elnökségi tagja is.

A fenntarhatóság ügye egyelőre nem gyakran emlegetett téma a visegrádi országokban, pedig olyan, számunkra is fontos ügyek kapcsolódnak hozzá, mint a klímaváltozás, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek, valamint a negyedik ipari forradalom kihívásai.

A kezdeményezés fiatal elindítói számára világos, hogy ha nem kezdjük el rendszerben kezelni ezeket a problémákat, akkor a most felnövők nehezebb életet fognak élni, mint a szüleik generációi. Valódi megoldásokat azonban csak széles körű összefogás mellett érdemes keresni.

Volom András, a kezdeményezés vezetője, Magyarország volt ENSZ Ifjúsági Küldötte a nyitóbeszédében kiemelte, hogy különböző korosztályok, szektorok és politikai csoportok közti együttműködésre van szükség ahhoz, hogy a fenntarthatóság kihívásait leküzdhessük.

Fotó: pixabay.com

Azonban önmagában ez nem elég:

ha az ENSZ által 17 célban meghatározott fenntarthatóságot nem tudjuk lefordítani a mindennapok szintjére, akkor a ma ismert társadalom napjai valószínűleg meg vannak számlálva.

A V4SDG szervezőinek célja az, hogy vidéktől városig, állampolgártól kormányig legyen világos, ismert jelentése és jelentősége a fenntarthatóságnak, ami szervesen kapcsolódik a helyi ügyekhez.

Volom András a kezdeményezés alapértékeire is rávilágított: „A különböző társadalmi csoportok közt húzódó árkokat szeretnénk betemetni, a V4-es együttműködésbe pedig az államközi kapcsolatokon túli tartalmat akarunk tölteni: hálózatot építünk és mozgósítjuk a meghatározó szereplőket a fenntarthatóságért.”

Ennek az érdekében a budapestihez hasonló rendezvényeket fognak szervezni először Prágában, Varsóban és Pozsonyban, majd a fővárosokon kívül is.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam