2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hétköznapi változtatásokkal is meg lehetne menteni a világot

Másfél Celsius-fokban lehetne korlátozni a globális felmelegedést, ha olyan hétköznapi dolgokon változtatnánk, mint az utazás módja, a házak fűtése és hűtése – ismerteti az MTI egy új nemzetközi kutatás fő megállapításait.

Ez a tanulmány az első, amelyik megmutatta, hogyan lehet elérni a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodásban kitűzött célt – a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – kísérleti technológiák használata nélkül. (Utóbbiak közül a tudósok többek között a szén-dioxid-leválasztást és -tárolást – CCS, carbon capture and storage – említik, amikor a légkörből vegyi eljárással kivonják a szén-dioxidot és tárolóba sajtolják.)

Kék és zöld fénnyel világították meg az Eiffel-tornyot a One Planet elnevezésű párizsi klímavédelmi csúcstalálkozó alkalmából 2017. december 12-én, az egynapos tanácskozás estéjén Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

Az amerikai IIASA kutatóintézet tudósai számos létező újítást vizsgáltak meg, amelyek segítenének csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ha elterjednének. Részletesen tanulmányozták a közlekedésben, a házakban, a munkahelyeken és a fogyasztási cikkek előállításában lévő lehetőségeket. Azt találták, hogy

2-4-szeres csökkenést lehetne elérni az emberek és az áruk szállítása, az épületek kényelme és a növekvő népesség igényeinek kielégítése miatti energiafelhasználásban.

A Nature Energy szaklapban megjelent tanulmány többek között az alábbi megállapításokra jut:

  • A nagy energiahatékonyságú elektromos közlekedési eszközök megosztásos vagy igény szerinti használata 2050-re 60 százalékkal csökkenthetné a közlekedés energiaigényét, ezzel együtt mérsékelné a járművek számát az utakon.
  • 15 százalékkal csökkenne 2050-re az energiaigény, ha az új házak építésekor és a régiek felújításakor szigorú szabályok határoznák meg a fűtés és a hűtés technológiáját.
  • Egészségesebb, kevesebb vörös húst tartalmazó étrenddel mérsékelni lehetne a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, illetve az erdőfelület egy olaszországnyi és bangladesnyi területtel növekedne.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ennek a forgatókönyvnek a megvalósításához eddig

példátlan erőfeszítésekre lenne szükség mind a törvényhozók, mind az üzleti élet és az egyes emberek részéről.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam