2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ideje van a személyes cselekvésnek

Miközben a Föld védelmében 46. alkalommal ünnepeltük június 5-én a környezetvédelmi világnapot, aközben bolygónkat elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része műanyag, s évi 12 millió tonna kerül belőle a tengereinkbe. A WWF Magyarország arra figyelmeztet: ne várjunk a jogi szabályozásokra, mindannyian tegyünk már most egy tisztább bolygóért!

Tavalyi adatok szerint az emberek átlagosan úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Hatalmas ökológiai lábnyomunknak számtalan következménye van, ezért a negatív emberi hatás csökkentése elengedhetetlen bolygónk védelmében.

Első lépésként kezdjük a legegyszerűbb és legkézzelfoghatóbb dolgokkal, hiszen már azokkal is óriási eredményeket érhetünk el.

A környezetvédelmi világnap alkalmából a WWF Magyarország elsősorban a műanyag használatának mérséklésére szólít fel mindenkit.

A hetekben nyilvánosságra hozott európai uniós javaslat kivonná a forgalomból a tíz leggyakoribb egyszer használatos műanyag tárgyat, egyes műanyagok mennyiségét pedig korlátozná. A javaslat a gyártók nagyobb felelősségére is felhívja a figyelmet, és sok esetben az ő kezükbe helyezné a hulladékkezelés, de még a figyelemfelhívó kampányok szervezésének kérdését is.

Fotó: wikimedia.org

Ez a lépés komoly mérföldkő lehet, bár a gyengítésére irányuló lobbi már gőzerővel folyik, a javaslat elemei máris sok módosításon estek át.

A WWF a javaslat erősítését és további kiegészítését szorgalmazza, sőt, a nemzetközi természetvédelmi szervezet örömmel látna egy, a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez hasonló keretrendszert, amely

a műanyag problémakörét is globális szinten kezeli.

Az európai uniós javaslat fényében szükség van az országok nemzeti szabályozására is, és néhány ország hazai szabályozása már elindult a megfelelő úton. Az egyszer használatos műanyag zacskó betiltását Franciaország, Olaszország és Kenya is vállalta már, sőt, utóbbiban börtönbüntetéssel sújthatják a műanyag zacskó használatát.

Sok múlik az egyénen is

Nem szükséges a szabályozást megvárnunk, sőt! Mi magunk is sokat tehetünk akár már mától, ha tudatosabban szeretnénk élni és fogyasztani.

Erre nagy szükség van, hiszen egy dolog biztosan nincs már: idő.

Évente 12 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, amelyek nagyon lassan, akár több száz év alatt bomlanak le. Sok esetben az ott élő állatok halálát okozzák: a tengeri teknősök például medúzának nézik a vízben lebegő műanyag zacskót, megeszik, majd megfulladnak tőle. A nagyobb tengeri állatok gyomrát is kitölti a műanyag, melynek következtében éhen is halhatnak. Emellett a műanyag bomlása közben kioldódó anyagok is komolyan veszélyeztetik a tengerek ökoszisztémáját.

A teknősök medúzának nézik a lebegő műanyag zacskót, megeszik majd megfulladnak tőle Fotó: wikimedia.org

Ne feledjük: tengereink az általunk belélegzett oxigén felét biztosítják, és a kibocsátott szén-dioxid egynegyedét elnyelik, így nemcsak az ott élő fajok, de az emberek számára is rendkívül fontos szerepet töltenek be.

Ez persze csak egészséges tengeri ökoszisztémák mellett lehetséges. A kioldódott anyagok, illetve az elaprózódott műanyagdarabkák pedig a tengeri élőlények táplálékláncaiba bekerülve végül az emberi szervezetbe is visszajuthatnak.

Amennyiben a helyzet nem változik, akkor becslések szerint súlyukat tekintve 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

Mit tehetünk?

Mi, emberek rengeteg tehetünk azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Fogyasztási szokásainkat át kell alakítanunk: leginkább

műanyagból – csomagolásból, palackból, szatyorból – kell jóval kevesebbet használnunk.

A legtöbb hulladékot az európai és észak-amerikai országok termelik: évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban, az emberiség műanyagéhsége pedig becslések szerint további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig.

Vegyünk példát másokról! A dánok és a finnek évente átlagosan 4 zacskót használnak,

míg Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában több mint 450-et. A fenntartható életet elkezdhetjük mi magunk, apró lépésekkel. Ez a minimum, amit megtehetünk, és amit meg is kell tennünk. Hiszen csak ez az egy bolygónk van.

Neked ajánljuk
Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam