2019. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Trump kirúgta a Yellowstone igazgatóját, mert túl környezetvédő nézeteket vall

Dan Wenk a 40 éves szolgálatában az utolsó hetet töltötte a Yellowstone főigazgatójaként. Úgy véli, „büntető akciót” foganatosítottak ellene, amely politikailag motivált döntés. Az esetben az üzleti érdek valószínűleg megint felülmúlta a környezeti és tudományos értékeket. Wenket ugyanis azután rúgták ki, hogy összetűzésbe került Ryan Zinke belügyminiszterrel, aki azt akarta, hogy a 4 000 bölény számát 3 000-re ritkítsák.

Ahogy azt a IFLScience is megírta, Wenk 2019 márciusában akart nyugdíjba vonulni, ám most Washingtonba akarják helyezni egy olyan pozícióba, amit nem fog átvenni. Dan Smith, a Nemzeti Park Szolgálat igazgatója ráadásul elég arrogáns módon bocsátotta el: „Maradhatsz Yellowstone-ban, de csak turistaként. Többé nem leszel főigazgató.”

Dan Wenk Fotó: flickr.com

Wenket azután rúgták ki, hogy összetűzésbe került Ryan Zinke belügyminiszterrel, aki azt akarta, hogy a 4 000 bölény számát 3 000-re ritkítsák. Wenk szerint a jelenlegi 4 000-es szám fenntartható a parkban, Zinke azonban csak 3 000 bölényt szeretne, ahogy a park melletti Montana állam farmerei is.

Wenk erre közölte, hogy „mi nem vagyunk állattenyésztő menedzserek, ez egy nemzeti park természetes rendszerekkel.”

Zinke korábban Montana állam kongresszusi képviselője volt, ezért sokan úgy vélik, a farmerek miatt lobbizik, akik amiatt aggódnak, hogy a nemzeti park bölényei brucellózissal fertőzik meg az ő jószágaikat. (Nem mellesleg eddig egyetlen ilyen eset sem fordult elő.)

Ryan Zinke egykori haditengerészeti parancsnok, Donald Trump belügyminisztere 2017 januárjában Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Mivel a belügyminisztérium nem indokolta meg Wenk kirúgását, így a legfőbb ügyész meg sem tudja vizsgálni, hogy az törvényes volt-e vagy sem.

Eddig legalább 16 főbb tisztviselő jelezte, hogy szerintük politikai motiváció miatt rúgták ki őket, mivel környezetvédő nézeteket vallanak, vagy a klímaváltozás kapcsán fejtettek ki tevékenységet.

Neked ajánljuk
A közbeszerzések is zöldülnek Ferenc pápa: Új etikai megközelítésre van szükség az ökológiában Ritka, teljesen fehér óriáspandát láttak Kínában Válságossá válhat a helyzet Afrikában – korábban érkezett a szárazság 1500 kilométert gyalogolt délre az éhező jegesmedve, egy bányászvárosban kötött ki (videókkal)
Tovább a forrásra: amiidonk.hu
Vissza
Hírfolyam