2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatszor olcsóbban vonja ki a szén-dioxidot a levegőből egy új technológia

Az Amerikai Fizikusok Társasága egy 2011-es tanulmányában 600 dollárra becsülte egy tonna szén-dioxid kivonását közvetlenül a levegőből. A kanadai Carbon Engineering – Bill Gates és egy kanadai befektető finanszírozásával – 2015 óta működteti a levegőből napi egy tonna szén-dioxidot kivonó eljárás prototípusát.

A Joule szaklapban közölt friss tanulmányban a cég kutatói azt írták, tonnánként 100 dollárnál (27 ezer forintnál) kisebb összegért képesek egy tonna szén-dioxidot kivonni a levegőből.

Az új módszer tehát hatszor olcsóbb lenne a jelenleginél.

A tudósok kissé gyanakodva tekintenek azokra a találmányokra, amelyek veszélyesnek tűnnek és amelyekkel el lehetne vonni a figyelmet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének nehéz feladatáról. Voltak már tervek űrbéli nappajzs építésére és arra is, hogy a tengerbe szén-dioxidot magába szívó anyagot telepítsenek.

Fotó: Carbon Engineering

Ennél nagyobb jelentőségűnek tekintik a szén-dioxid kivonását a légkörből, ami a zöld növények tevékenységét utánozná.

Az elképzelést az 1990-es évek közepén dolgozta aki egy Klaus Lackner nevű tudós, azóta néhány technológiai cég költséges prototípusokat fejlesztett ki ennek alapján.

A kanadai Carbon Engineering – Bill Gates és egy kanadai befektető finanszírozásával – 2015 óta működteti a levegőből napi egy tonna szén-dioxidot kivonó eljárás prototípusát.

A levegőt ventilátorokkal teli hűtőtoronyba szívják be, ott speciális folyadékkal találkozik, amely reakcióba lép a levegő szén-dioxidjával.

Számos technológiai lépés után tisztább szén-dioxidot vonnak ki ebből, a gázt felszívó folyadék pedig visszatér a légtérbe, ahová a szennyezett levegőt szívják.

David Keith, a Harvard Egyetem kutatója, a cég alapítója elmondta, a fejlesztés iránya, hogy a kivont gázt nyersanyagként használják szintetikus folyékony üzemanyag előállítására. Jelenleg napi egy hordóval állítanak elő az új üzemanyagból megújuló energia felhasználásával, a tiszta szén-dioxidot a vízből származó hidrogénnel vegyítve.

Neked ajánljuk
Okosbuszmegállók tehetik tisztábbá a jövő városainak levegőjét Okosbuszmegállók tehetik tisztábbá a jövő városainak levegőjét Megtalálták Szibéria legrégibb, örökké fagyott talaját (videóval) A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam